Gay pride op de fiets in Vietnam

© AFP

Enkele tientallen homo’s, lesbiennes en sympathisanten hebben in Hanoi aan de eerste gay pride in Vietnam deelgenomen.

Met fietsen reden een honderdtal mensen bellend en zingend door het drukke verkeer, terwijl ze ballonnen en wapperende banieren in regenboogkleuren meetrokken.

“We willen de mensen duidelijk maken dat het geen ziekte is om iemand van het zelfde geslacht lief te hebben, we zijn mensen net als alle anderen”, zei Huy, een 21-jarige student.

Taboe

De organisatoren wilden lesbiennes en homo’s met de parade een beter zelfbeeld geven. Liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht is in het land als thema nog een groot taboe. De samenleving voert conservatieve familienormen hoog in het vaandel en families mishandelen kinderen die zich outen of slepen ze mee naar vermeende genezers.

De parade was niet toegelaten. De deelnemers waren daarom met de fiets gekomen om het veiligheidsapparaat niet met een protestmars te provoceren. Demonstraties zijn in het communistisch land in het algemeen niet toegelaten.

Homoseksualiteit is op zich niet verboden in Vietnam. De Justitieminister schreef in juli op de website van zijn ministerie dat het tijd wordt om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te erkennen. Het eenpartijparlement zal zich in mei volgend jaar over een overeenkomstige wet buigen.

Ook in Ho Chi Minh-stad gingen mensen met regenboog T-shirts voor tolerantie en begrip de straat op en vorderden met opschriften op banieren meer rechten voor lesbiennes en homo’s. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content