Gastronomische reis door Slovenië

© iStockphoto

Slovenen houden van koken en van lekker eten. Tijdens een reis door Slovenië kunt u dan ook overal heerlijk dineren: in familierestaurants en dorpsherbergen en culinaire gelegenheden in de stad.

Slovenen houden van koken en van lekker eten. Ze gebruiken het liefst lokale ingrediënten om traditionele Sloveense gerechten een hedendaagse touch te geven. Daarbij drinken ze uitstekende wijnen uit eigen land.

Tijdens een reis door Slovenië kunt u dan ook overal heerlijk dineren: in familierestaurants en dorpsherbergen en culinaire gelegenheden in de stad. Een gastronomische reis start in de hoofdstad Ljubljana die in 2015 door gourmetmagazine Fine Dining Lovers op de achtste plaats van wereldwijde culinaire bestemmingen werd geplaatst.

In de restaurants met het label Okusi Ljubljana kunt u proeven van lokale lekkernijen zoals Vodnik salad of de liefdeskaas Trni?. Van maart tot oktober is er telkens op vrijdag Open Keuken, een markt in de openlucht waar top chefs achter het fornuis staan.

In Bled moet u zeker de crème cake krem¨nita proeven en op het eiland in het meer van Bled kunt u zien hoe potica, een gerolde cake, op tachtig manieren wordt gevuld.

Het geheim van de Sloveense keuken heeft te maken met de kruiden, in het bijzonder zout. In Slovenië wordt immers al eeuwenlang veel zout gewonnen. Ze doen er verrassende dingen mee zoals een reep chocolade met een snuifje zout.

Ook fruit speelt een grote rol in de keuken. In de Brda heuvels groeien bijvoorbeeld meer dan vijftig soorten kersen, olijven en allerlei soorten druiven.

Over druiven gesproken: in Slovenië groeit de oudste wijnrank ter wereld. Deze is 400 jaar oud. Het land is verdeeld in negen wijnregio’s die stuk voor stuk wijnen van topkwaliteit produceren. In de herfst wordt in het hele land de wijnoogst gevierd tijdens allerlei festivals. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content