Garnaalfeesten hebben dit jaar een ‘cool’ uitsmijtertje

© Belga

Heerlijke, door de paardenvissers gevangen en gekookte grijze garnalen proeven, een wedstrijd in het garnalenvissen, de Zeewijding en een cool uitsmijtertje: je kan het meemaken tijdens de Garnaalfeesten van Oostduinkerke.

Als start van het weekend vindt op zaterdag 24 juni op het Fabiolaplein een authentieke ambachtenmarkt plaats waar je kan proeven van een dampende kop paardenvisserssoep, klaargemaakt door de Orde van de Paardevisser. In de namiddag kan je genieten van het optreden door het straattheater ‘Mariette Crevette’ met hun nieuwe voorstelling.

Ook op zaterdagnamiddag wordt voor de eerste keer uitgepakt met een uitzonderlijke creatie. De kunstenaars van ‘Sculpture Events Europe’ zullen er ter plaatse een garnaalvisser te paard uit een grote blok ijs beeldhouwen. De bezoekers kunnen deelnemen aan een leuke wedstrijd. Een plastieken garnaal zit verborgen in het ijs en iedereen mag raden hoe lang het zal duren vooraleer de garnaal uit het ijs zal vallen. De persoon die de tijd het best kan inschatten, wint een mooie prijs.

Als laatste hoogtepunt van die dag is er de wedstrijd in het garnalenvissen waarbij de garnaalvissers te paard, de kruiersverenigingen (De Stienesteekers, de Spanjaardbank, de Slepers en de gernoarskruwers) samen met honderden schoolkinderen met hun steeknetjes strijden voor de eer. Na het wegen van de vangst wordt de grijze buit gekookt en verkocht op de Zeedijk.

Garnaalfeesten hebben dit jaar een 'cool' uitsmijtertje
© Belga

Zeewijding

Op zondag 25 juni vindt traditiegetrouw de Zeewijding plaats in aanwezigheid van de paardenvissers, kruiersverengingen, folkloristische groepen, de reddingsdienst en iedereen die leeft en werkt met de zee. Aansluitend kan je genieten van lekkere gebakken vis terwijl De Oud-IJslandvaarders en de Keltische groep An Alach uit Frankrijk hun beste dansbeentje voorzetten.

Om 15.30 uur wordt dan de start gegeven voor de 68ste Garnaalstoet te Oostduinkerke-Bad. De stoet brengt met een vijftigtal groepen een sfeerbeeld van het vissersleven met verwijzing naar enkele historische momenten uit de geschiedenis van Oostduinkerke. Hulde wordt gebracht aan de paardenvissers, de Oostduinkerkse folkloregroepen, Mieke Garnaal, haar eredames en aan koning Garnaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content