Ga gezond op reis naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro

© iStockphoto

Over ruim twee maanden starten de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). Ben je van plan erheen te gaan, dan is het belangrijk om goed voorbereid naar Brazilië af te reizen. Dr. Patrick Soentjens en dr. Ula Maniewski van de reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde leggen uit waar de Brazilië-gangers rekening mee moeten houden.

Verwachten jullie een grotere toestroom in de polikliniek naar aanleiding van de Olympische Spelen?

PATRICK SOENTJENS: Net als bij het WK voetbal in 2014 zien we een toename van het aantal reizigers naar Brazilië. Het loopt echter geen storm, omdat sommigen al ruim van tevoren een afspraak hebben gemaakt, maar in de laatste weken voor de spelen verwachten we wel wat meer drukte.

ULA MANIEWSKI: Voor vaccinaties is het belangrijk om minstens zes weken voor vertrek een afspraak in te plannen, zodat je voldoende voorbereid kunt vertrekken. Als je vaccinaties in orde zijn, is het geen probleem om kort voor vertrek langs te komen voor aanvullend reisadvies. Je kunt een afspraak boeken via de .

Waar moeten reizigers zoal aan denken als ze naar Brazilië gaan?

SOENTJENS: Ik denk dan allereerst aan de Aedes-mug, die overdag steekt en zikakoorts, dengue, chikungunya kan overbrengen. We raden ook iedereen aan om zich te vaccineren tegen gele koorts. Verder kun je in Brazilië net als in andere tropische landen te maken krijgen met reizigersdiarree.

MANIEWSKI: Malaria komt niet voor in Rio de Janeiro, maar als je naar het binnenland trekt dan kunnen preventieve malariapillen soms aangewezen zijn. Het is dus alleszins belangrijk om voor vertrek degelijk reisadvies in te winnen.

Laten we allereerst eens kijken naar het zikavirus, want daar is de afgelopen maanden veel om te doen geweest.

MANIEWSKI: Hoewel een besmetting met het zikavirus in veel gevallen asymptomatisch verloopt, is het toch belangrijk om op je hoede te zijn. Er is een verband aangetoond tussen een infectie met het virus tijdens de zwangerschap en belangrijke afwijkingen bij ongeboren baby’s, waaronder neurologische problemen. Wij raden zwangeren – en vrouwen die zwanger willen worden – daarom af om naar Brazilië af te reizen.

SOENTJENS: Als je, bijvoorbeeld als deelnemende sportvrouw, na de Olympische Spelen toch zwanger wilt worden kun je het best contact opnemen met een specialist om een mogelijke besmetting uit te sluiten.

We raden alle reizigers aan om tijdens hun verblijf in Brazilië muggenwerende middelen (type DEET) te gebruiken en indien mogelijk ook overdag lange broekspijpen en mouwen te dragen.

Men kan zich dus beschermen tegen muggen, maar wat zijn de preventieve maatregelen tegen reizigersdiarree?

SOENTJENS: Een goede handhygiëne is het voornaamste. Je kunt bijvoorbeeld een alcoholgel meenemen om voor en na toiletgebruik en voor je iets eet altijd je handen te kunnen ontsmetten. Als je toch diarree krijgt is het belangrijk om vochtverlies zoveel mogelijk tegen te gaan door goed te drinken of bijvoorbeeld soep of bouillon te eten. Men kan loperamide, ook wel bekend als Imodium™, nemen bij hevige diarree.

Reizigersdiarree, zika en gele koorts zijn bij de meeste reizigers bekend, maar zijn er misschien ook nog minder voor de hand liggende tropische risico’s?

MANIEWSKI: Voor de avontuurlijke reiziger is het goed om op de hoogte te zijn van bilharziose, oftewel schistosomiase. Mensen lopen deze wormziekte op door contact met besmet zoet water, waarna wormlarfjes via de huid het lichaam binnendringen zonder letsels te veroorzaken. Als je in Noord-Brazilië in rivieren of meren hebt gezwommen, dien je je arts te raadplegen voor een controle-onderzoek of je nu klachten hebt of niet. Als je ziek wordt in de eerste maanden na risicocontact, zeg dat dan tegen je arts.

SOENTJENS: Daarnaast is het oppassen voor huidziekten veroorzaakt door grondparasieten. Je kunt jeukende huidklachten vermijden door rechtstreeks contact met de grond, zoals blootvoets lopen op het strand, te vermijden.

Als je in Rio de Janeiro enkel pendelt tussen hotel en stadion, dan is het risico op tropische aandoeningen waarschijnlijk beperkt?

SOENTJENS: Schistosomiase zul je in Rio de Janeiro niet tegenkomen, maar je moet je zeker beschermen tegen muggen. De Aedes-mug gedijt heel goed in de stad en Rio de Janeiro is de stad waar tot dusver de meeste zika-besmettingen geregistreerd zijn.

MANIEWSKI: Het is ook verstandig om goed op je hoede te zijn voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Zorg dat je voor de zekerheid condooms uit België meeneemt, je weet nooit hoe een gezellig avondje in Rio afloopt. Neem zo snel mogelijk contact op met een gespecialiseerd centrum als je toch onbeschermd seksueel contact hebt gehad.

Lees het reisadvies voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content