Frietmuseum in Brugge prijkt op Best in Travel lijstje van Lonely Planet

Het Frietmuseum in Brugge is uitgeroepen tot één van de tien vreemdste voedselmusea ter wereld.

Het Frietmuseum in Brugge is uitgeroepen tot één van de tien vreemdste voedselmusea ter wereld.

Het museum rond de frietgeschiedenis is de enige Belgische vermelding in de “Best in Travel 2013” van Lonely Planet, een selectie van toeristische hotspots voor het komende jaar.

Voor wie twijfelt over de afkomst van de friet, vermeldt Lonely Planet dat het museum “benadrukt” dat het om een Belgische uitvinding gaat. Al zijn de frieten in Amerika beter bekend als “French Fries” en is de meest alledaagse vraag ter wereld allicht “moeten er frietjes bij”, aldus nog de populaire reisgids.

Geschiedenis van de aardappel
Lonely Planet looft de museumopstelling over de geschiedenis van de aardappel, de friet en de sausjes “die Belgen erop doen”. Smulpapen lezen dat er frietjes en “Belgian dishes” te proeven zijn.

Zaakvoerder Cedric Van Belle (Frietmuseum) reageert verrast op de vermelding. “Het museum is leuk voor mensen die België willen leren kennen, maar ook Belgen kunnen er veel leren”, zegt hij. In 2011 ontving hij 70.000 bezoekers en twee derde at er. Het Frietmuseum opent binnenkort een thematentoonstellingenruimte.

Curryworst, salami en pikante kool
In de top drie van “vreemdste voedselmuseums ter wereld” staat overigens het “Curryworstmuseum” (Berlijn), “Salami en Paprikamuseum” (Hongarije) en een noodlemuseum in Yokohama (Japan).

Lekkerbekken kunnen verder naar een museum over pikante ham (Austin/USA), pikante kool (Seoul/Zuid-Korea), gelatinedessertjes (Leroy/USA), azijn (Handa/Japan), kauwgom (San Francisco/USA) of asperges (Schrobenhausen/Duitsland). (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content