Frankrijk wil strenger controleren op toeristen die wijn meenemen
De Franse overheid wil strenger gaan controleren op toeristen die wijn terug mee naar huis willen nemen.
Als het van de Franse overheid afhangt, wordt er binnenkort strenger gecontroleerd op Belgen en andere toeristen die wijn en andere alcoholhoudende dranken terug mee naar huis willen nemen. De maximale hoeveelheden die mogen worden uitgevoerd zonder dat erop in België accijnzen moeten worden betaald zijn wettelijk vastgelegd, maar gelden als indicatief. Frankrijk wil dat die geldende limieten ook als dusdanig worden beschouwd.
De discussie staat morgen op de agenda van de Europese ministers van Financiën, die in Brussel bijeenkomen. Frankrijk grijpt een wetsvoorstel van de Europese Commissie aan om de export van alcoholhoudende dranken op tafel te gooien. Nochtans beoogt de Commissie met haar voorstel geen strengere exportcontroles, maar enkel een harmonisering van de in Europa geldende accijnsregels.
Enkel voor persoonlijk gebruik
Belgen die nu alcohol uit Frankrijk willen uitvoeren en enkel bij onze zuiderburen accijnzen willen betalen, moeten bij een eventuele controle door de douane kunnen garanderen dat de export enkel voor persoonlijk gebruik bestemd is. Daarom zijn er limieten ingesteld: er mag niet meer dan 10 liter sterke drank worden geëxporteerd, 90 liter wijn (waarvan 60 liter mousserende wijn) en 110 liter bier. Maar deze limieten zijn dus vrijblijvend.
België staat volgens een goed ingelichte bron open voor de discussie, maar wil deze niet overhaast voeren. Ons land wacht liever een impactstudie af die door de Europese Commissie werd besteld. De resultaten daarvan worden in juli verwacht.
De kwestie wordt gekoppeld aan een ander aspect van de hervorming van de accijnzenrichtlijn, namelijk over de manier waarop de verschuldigde accijns op alcoholhoudende dranken wordt bepaald.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier