Foto’s in ruil voor een slaapplaats

Maarten Mellemans trok een jaar door Europa en bood, in ruil voor kost en inwoning, zijn diensten aan als fotograaf. In zijn boek Fools with Dreams blikt hij terug op deze bijzondere reis.

Foto's in ruil voor een slaapplaats
© Maarten Mellemans

Twee jaar geleden hakte Maarten Mellemans (31) de knoop door: voortaan zou hij zijn tijd en energie niet langer steken in een klassieke kantoorjob, maar in zijn droombaan, die van fulltime fotograaf. Hij zei de huur van zijn appartement en zijn job op en besloot om een jaar lang te reizen en foto’s te maken.

‘Ik geloof heel erg dat elk van ons een doel heeft. Iets dat je leven zin geeft en je drijft’, zegt Maarten. ‘Bij mij is dat verhalen van mensen documenteren in beelden. Omdat ik een betere documentairefotograaf wilde worden, kwam ik op het idee om een jaar door Europa te trekken en onderweg mijn diensten als fotograaf aan te bieden in ruil voor kost en inwoon. Fotografie is zoals gitaarspelen: de basistechnieken heb je snel onder de knie, maar wil je echt goed worden, moet je veel oefenen.’

Mensen die het idee van ruilhandel interessant vonden en foto’s konden gebruiken, voor hun zaak of een trouwfeest, konden de fotograaf inschakelen. ‘Ik lanceerde mijn project via Instagram en enkele media en kreeg meteen veel positieve mails van mensen die mij een bed aanboden. Gemiddeld logeerde ik vijf of zes dagen bij een gast.’ Die gasten waren voornamelijk Belgen, maar Maarten belandde ook in landen als Denemarken, Slovenië en Frankrijk.

Na één jaar, 62 ruilen en 200.000 foto’s brengt de fotograaf nu een boek uit, Fools With Dreams, waarin hij terugblikt op zijn reis en de 62 mensen die hun huis en verhaal met hem deelden.

Het Engelstalige Fools With Dreams wordt uitgegeven bij Stockmans Printing en kost 45 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content