Florida

De plas oversteken naar Florida is als een rolletje spelen in het Grote Theater dat de States eigenlijk zijn. Het is vooral aangenaam als bij ons de winter al toegeslagen heeft.

De plas oversteken naar Florida is als een rolletje spelen in het Grote Theater dat de States eigenlijk zijn. Het is vooral aangenaam als bij ons de winter al toegeslagen heeft.

Een wintertrip in Florida begint met een mild zonnetje boven de witte stranden van Miami’s mondaine South Beach, waarlangs gebruinde kerels skaten over het voetpad, hippe vogels de laatste mode showen en rijke jongelui in knalrode open BMW’s een luidruchtig salsa-feestje bouwen waarvan iedereen mag meegenieten.

Een rit door grootstad Miami levert een pittige cocktail op van bruggen en hoogbouw, stijlvolle villawijken en Cubaanse achterbuurten, ultramoderne winkelcentra en mediterrane huizen, exclusieve eilanden en populaire stranden. Over één zaak is iedereen het eens: de architectuur is ronduit fascinerend.

The Keys

Om de glamoureuze sfeer in Miami even te ontvluchten, volstaat het de Florida Turnpike af te rijden tot de U.S.1 je meevoert naar de Caraïbische sfeer van de Keys. Als een losgebroken halssnoer liggen de eilanden over een afstand van 240 km verspreid in de Straat van Florida.

Orkanen, muggen, oorlogen en de grote depressie zorgden ervoor dat de eilandengroep in het begin van de eeuw onophoudelijk heen en weer geslingerd werd tussen welvaart en armoede. In 1938 werd de spectaculaire Overseas Highway (U.S.1) geopend. Ze werd gebouwd op de ruïnes van Henry Flaglers spoorweg. De toeristenstroom kwam op gang.

Bruggen verbinden dertig van de bewoonde eilanden. Honderden kleinere eilanden omringen deze hoofdketen en worden door de lokale bevolking de backcountry genoemd. Ze zijn een ideale leefomgeving voor ontelbare exotische dieren, vogels en planten.

In de warme, ondiepe wateren liggen koraalbanken verscholen die een complex ecosysteem vormen voor sponsen, anemonen, krabben, kwallen, kreeften, haaien, schildpadden en duizenden vissoorten. Dit is een van de twee levende koraalriffen van het Noord-Amerikaanse continent (de andere bevindt zich voor de kust van Belize).

De mangroves die de eilanden omzomen, zijn een ideale schuilplaats voor vissen en schaaldieren gedurende de voortplantingsfase.

De sfeer in de Keys is die van ontspannen beach life. Toch zijn er slechts een paar kleine mooie stranden te vinden, meestal aangelegd bij private woningen of hotels. Hoe zuidelijker je rijdt, hoe rustiger de sfeer wordt. Letterlijk aan het einde van de weg beland je in Key West, waar jarenlang een onbekommerde hippiesfeer hing. Met de komst van de grote cruiseschepen werd het eiland stilaan omgetoverd tot een commerciële toeristenval.

Everglades en pretparken

Aan de andere kant van Florida, in het noorden richting van Orlando ligt het Everglades National Park. Een halve dag is veel te kort om het immense natuurpark, vol cipressen, gras en pijnbomen per propellerboot te doorkruisen. Je hebt zeker twee of drie dagen nodig om de unieke fauna en flora ten volle te ontdekken.

De regio Orlando lijkt wel één groot pretparkland: Walt Disney World, Magic Kingdom, Epcot Center, MGM Studios, Seaworld en Animal Kingdom, en waterpretparken als Blizzard Beach, Typhoon Lagoon en River Country en een heel aantal golfterreinen. De nacht kan je doorbrengen in één van de vele luxehotels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content