Firenze

Laat je verleiden door de David van Michelangelo, beklim de koepel van de Duomo, maak een romantische wandeling over de Ponte Vecchio, smul van een artisanaal ijsje of ontdek de kunst van de renaissance. ‘De parel aan de Arno’ wist in het verleden al heel wat zielen te bekoren.

Laat je verleiden door de David van Michelangelo, beklim de koepel van de Duomo, maak een romantische wandeling over de Ponte Vecchio, smul van een artisanaal ijsje of ontdek de kunst van de renaissance. ‘De parel aan de Arno’ wist in het verleden al heel wat zielen te bekoren.

Firenze, of Florence, is eigenlijk één groot museum. De meer dan 160 kerken, 60 musea en 200 privépaleizen bezitten een gigantische schat aan kunst, van de Antieke Oudheid tot de Barok.

Firenze is de hoofdstad van het prachtige Toscane. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee één van de meest beroemde cultuursteden ter wereld. Vroeger was Firenze ook een belangrijke handelsstad. De plaatselijke munt, de fiorino d’oro of Gouden Florijn, leende haar naam dan ook onder andere aan de Nederlandse gulden.

Zowel de religieuze leiders, de politieke overheid als rijke Italiaanse families bouwden er op los in de renaissance en bestelden enorm veel kunst bij de plaatselijke schilders en beeldhouwers. Zo heeft de Santa Maria del Fiore, die in de volksmond Duomo wordt genoemd, met zijn grote koepel de stad internationale faam gegeven.

Het Palazzo Vecchio of ‘oude paleis’ was dan weer jarenlang het belangrijkste gouvernementele gebouw van de stad. Op het plein er voor staat een negentiende-eeuwse replica van Michelangelo’s David. Het origineel staat te pronken in de Galleria dell’Accademia, de eerste kunstacademie van Europa.

Als één van de belangrijkste Florentijnse families gelden de Medici. Naast hun paleis met indrukwekkende fresco’s lieten ze de Boboli-tuinen aanleggen. Bovendien beschikte de familie over een speciale gang boven de Ponte Vecchio, de oude brug over de Arno. Zo moesten ze zich niet onder het gewone volk begeven. Nu vormt de romantische brug met zijn souvenirshops een toeristische trekpleister. Daarnaast is de Piazzale Michelangelo door haar prachtig uitzicht over de stad een topper.

Tenslotte vormde Firenze een belangrijke aantrekkingspool voor belangrijke figuren uit de kunst- en cultuurgeschiedenis. Onder hen de schrijvers Dante en Petrarca, de geleerde Galilei en de schilders da Vinci en Michelangelo.

Ook in een recenter verleden bleef Firenze inspireren. Zowel de Britse grondlegster van de moderne verpleegkunde, Florence Nightingale, als filmster Leonardo DiCaprio danken hun naam aan de stad. Leonardo’s moeder voelde haar spruit namelijk voor het eerst bewegen terwijl ze overdonderd werd door het schilderij ‘Maria Boodschap’ van Leonardo da Vinci in het Uffizi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content