In Berlijn zorgt de bouw van de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg Airport, die Europa's modernste luchthaven moet worden, voor grote financiële problemen.

Duitsland en de deelstaten Berlijn en Brandenburg rekenen op een bijkomende kost van 500 miljoen euro. Waar dat geld vandaan moet komen, is voer voor discussie. Bovendien is de al twee keer uitgestelde opening, gepland voor maart 2013, in gevaar. Oorspronkelijk moest de luchthaven al in oktober 2011 70.000 passagiers per dag gaan verwelkomen.

In de plaats van de nieuwe luchthaven moeten de twee bestaande luchthavens, Tegel en Schönefeld, operationeel blijven. Die extra kost wordt geraamd op 150 miljoen euro. De inkomsten die het luchthavenhotel, het kantorencomplex en de parkeeruitbaters mislopen zouden rond de 80 miljoen euro hangen.

Schadeclaims van 500 bedrijven

De verdere afwerking van de terminals en de geluidsbescherming zorgt eveneens voor onvoorziene kosten. Zo raakte onlangs bekend dat de nieuwe terminal het dubbele van de oorspronkelijk geraamde 620 miljoen euro gaat kosten. Daarnaast worden nog verschillende schadeclaims verwacht, van onder andere Air Berlin en Deutsche Bahn. Volgens Zeit hebben al 500 bedrijven een schadeclaim ingediend.

Als het bedrijf achter de luchthaven niet snel vers geld krijgt, dreigt het faillisement. "Zonder duidelijkheid over de kosten, kan de luchthaven niet openen in maart 2013", zei Ramona Pop, fractieleider van de Groenen in de deelstaat Berlijn.

Of dat geld al dan niet van de belastingbetaler moet komen, is nog onzeker. Omdat de nieuwe luchthaven zal concurreren met andere Europese luchthavens, moet de Europese Commissie eerst instemmen met eventuele financiële steun. Of en wanneer die goedkeuring er komt, is onduidelijk.

Daarom denken ze er in Berlijn aan om 'luchthavenobligaties' aan de burgers te verkopen, als een noodoffer voor de luchthaven. (Belga/MS)

In Berlijn zorgt de bouw van de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg Airport, die Europa's modernste luchthaven moet worden, voor grote financiële problemen. Duitsland en de deelstaten Berlijn en Brandenburg rekenen op een bijkomende kost van 500 miljoen euro. Waar dat geld vandaan moet komen, is voer voor discussie. Bovendien is de al twee keer uitgestelde opening, gepland voor maart 2013, in gevaar. Oorspronkelijk moest de luchthaven al in oktober 2011 70.000 passagiers per dag gaan verwelkomen. In de plaats van de nieuwe luchthaven moeten de twee bestaande luchthavens, Tegel en Schönefeld, operationeel blijven. Die extra kost wordt geraamd op 150 miljoen euro. De inkomsten die het luchthavenhotel, het kantorencomplex en de parkeeruitbaters mislopen zouden rond de 80 miljoen euro hangen. Schadeclaims van 500 bedrijven De verdere afwerking van de terminals en de geluidsbescherming zorgt eveneens voor onvoorziene kosten. Zo raakte onlangs bekend dat de nieuwe terminal het dubbele van de oorspronkelijk geraamde 620 miljoen euro gaat kosten. Daarnaast worden nog verschillende schadeclaims verwacht, van onder andere Air Berlin en Deutsche Bahn. Volgens Zeit hebben al 500 bedrijven een schadeclaim ingediend. Als het bedrijf achter de luchthaven niet snel vers geld krijgt, dreigt het faillisement. "Zonder duidelijkheid over de kosten, kan de luchthaven niet openen in maart 2013", zei Ramona Pop, fractieleider van de Groenen in de deelstaat Berlijn. Of dat geld al dan niet van de belastingbetaler moet komen, is nog onzeker. Omdat de nieuwe luchthaven zal concurreren met andere Europese luchthavens, moet de Europese Commissie eerst instemmen met eventuele financiële steun. Of en wanneer die goedkeuring er komt, is onduidelijk. Daarom denken ze er in Berlijn aan om 'luchthavenobligaties' aan de burgers te verkopen, als een noodoffer voor de luchthaven. (Belga/MS)