Filipijnse stad wil toeristen trekken met eeuwenoud kerkhof

© AFP

Een stad op de Filipijnen hoopt toeristen te lokken dankzij een eeuwenoud kerkhof in het regenwoud dat één van de oudste van het land is.

Vorig jaar zijn op een archeologische site van zowat duizend vierkante meter op een berg in de stad Mulanay op 225 km ten zuidoosten van Manila minstens vijftien rechthoekige kalkstenen tombes opgegraven.

Volgens een stedelijk toerismeverantwoordelijke hebben de autoriteiten in 1998 voor het eerst lucht gekregen van de site, toen een telecombedrijf in het gebied een toren optrok. “Zij wisten niet dat het een kerkhof was”, zei de ambtenaar. “Tevoren liepen in de jaren tachtig en negentig schattenjagers in en uit. Zij vernielden sommige graven, zij namen er de beenderen uit, lieten ze op de grond liggen en namen hun buit mee”.

De stad heeft het Nationaal Museum van de Filipijnen om hulp gevraagd. Het organiseerde vorig jaar een expeditie die de uiteindelijke vondst deed.

“Archeologen vonden menselijke tanden, menselijke en dierlijke beenderen, aardewerk en andere artefacten die aanwezen dat het om een kerkhof en mogelijk een dorp ging”, vertelde Pereda.

De site staat nu op het toeristisch programma van de stad. Volgens Eusebio Dizon, hoofd van de archeologische afdeling van het Nationaal Museum, toonde een koolstofdateringstest op de gevonden voorwerpen aan dat zij tussen 1.000 en 1.200 jaar oud zijn. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content