Fietsende hotelgasten voorzien Deens hotel van stroom

Het groene Hotel Crowne Plaza Copenhagen wil met deze primeur de ecologische voetafdruk verkleinen.

Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers wordt door fietsende gasten van stroom voorzien. Deze wereldprimeur is niet alleen een aanmoediging om hotelgasten te doen sporten, maar moet ook helpen de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Met dit groene initiatief, waarbij al fietsend elektriciteit wordt opgewekt, gaat het Crowne Plaza in Kopenhagen een stapje verder in zijn energiebeleid. De opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen in een batterij en naar het stroomnet van het hotel gestuurd. Via een iPhone op het fietsstuur kunnen gasten controleren hoeveel stroom ze produceren. Wie meer dan tien wattuur elektriciteit bij elkaar fietst, wordt beloond met een zelfgemaakte maaltijd van streekproducten. Vanaf juni kunnen hotelgasten de strijd aangaan met de zonnepanelen. Het meeste elektriciteit produceren is de inzet.

Bewust worden

Het Kopenhaagse hotel, dat al een EU-certificaat bezit van ‘Groen Gebouw’, is benieuwd naar het resultaat. “Door onze hotelgasten actief te betrekken willen we hen bewust leren omgaan met elektriciteit”, verduidelijkt manager Allan Agerholm. “We zijn vooral benieuwd naar de reacties van onze gasten en naar de hoeveelheid stroom die we bij elkaar kunnen fietsen.”

Daarnaast beschikt het Deense hotel over een andere milieuvriendelijke primeur. Hun systeem, dat instaat voor koeling en verwarming, is het allereerste dat op grondwater is gebaseerd. De volgende doelstelling van het Crowne Plaza is CO2-neutraal worden.

Groene aanpak

Vicepremier van Denemarken Lene Espersen heeft niets dan lovende woorden voor het milieuvriendelijke concept. “Bedrijven met een groene aanpak doen het goed bij de consument en hebben een voorsprong op hun concurrenten. Reizigers gaan bewust kiezen voor een milieuvriendelijk hotel. Op die manier is het hotel een aanwinst voor Denemarken.”

Tiffany Philips


De elektriciteitsfietsen zijn vanaf 19 april aanwezig in Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers. De gasten zullen er één jaar lang gebruik van kunnen maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content