Fabriek van Oskar Schindler in Tsjechië wordt holocaustmonument

© Miaow Miaow, Wikicommons

Het uit de film “Schindler’s List” bekend geworden fabrieksgebouw van ondernemer Oskar Schindler in het Tsjechische Brnenec (Brünnlitz) wordt in principe een holocaustmonument.

De stichting Shoah heeft het sinds jaren vervallen gebouw gekocht en kijkt nu naar manieren om het project te financieren. Dat berichtte de nieuwswebsite Novinky.cz onder aanhaling van Jaroslav Novak, oprichter van de stichting.

“Ons voornaamste doel is het gebouw en de omgeving weer in hun oorspronkelijke historische toestand te restaureren, met inbegrip van de wachttorens en het hospitaal”, aldus Novak. Hij is naar eigen zeggen optimistisch om publieke steun voor het project te kunnen krijgen, omdat het gerenoveerde gebouw zou kunnen uitgroeien tot een magneet voor toeristen.

De Duitse industrieel Oskar Schindler verhuisde in 1944 zijn munitiefabriek met meer dan duizend joodse dwangarbeiders van het Poolse Krakau naar zijn oorspronkelijke heimat Brünnlitz. Hij zei dat de werkkrachten noodzakelijk waren voor zijn oorlogsproductie en slaagde er zo in hen te redden van deportatie naar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s.

Zijn verhaal werd in 1993 geschetst in de film “Schindler’s List” van Steven Spielberg, die zeven Oscars in de wacht sleepte. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content