“Executeer stropers ter plekke”

© Reuters

De Tanzaniaanse minister voor Toerisme heeft het helemaal gehad met de groeiende stroperij op olifanten. Hij pleit ervoor stropers ter plekke neer te schieten, als laatste middel om het probleem te bestrijden.

Tanzania is in de voorbije jaren naar schatting de helft van de olifantenpopulatie verloren, en het gaat van kwaad naar erger. Daarom zijn er drastische maatregelen nodig, zegt minister voor Natuurlijke Rijkdommen en Toerisme Khamis Kagasheki. Hij pleit voor een shoot to kill-aanpak als parkwachters stropers betrappen.

“Stropers moeten hard gestraft worden”, zei de minister aan het eind van een Internationale Mars voor Olifanten, die in vijftien landen werd gehouden. “Het zijn nietsontziende mensen die ons wild en soms ook onze parkwachters doden. De enige manier om het probleem op te lossen, is de daders ter plekke executeren.”

Mensenrechten

De minister verwacht kritiek van mensenrechtenorganisaties op zijn verklaring, maar vindt dat het doel de middelen heiligt. “Ik ben er mij goed van bewust dat mensenrechtenactivisten hier kabaal over zullen maken, en zeggen dat stropers evenveel rechten hebben op een proces als iedereen”, zegt Khamis Kagasheki. “Maar laten we eerlijk zijn: stropers doden niet alleen wild maar aarzelen ook niet om onschuldige personen te doden die in de weg lopen.”

Tegenstanders van het voorstel vrezen dat zo’n aanpak tot een verdere escalatie van het geweld in de Afrikaanse parken kan leiden. De voorbije jaren zijn al honderden parkwachters gedood bij confrontaties met stropers. Wel moeten er strengere straffen komen voor de stropers, zeggen milieuorganisaties, en moet er vooral iets gedaan worden aan de vraag naar ivoor in landen als China en Thailand. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content