Evenementen en hotspots in de Ardennen

Voor een instant vakantiegevoel moet de Vlaming helemaal niet zo ver: de Ardennen bieden tal van oplossingen om een schitterende vakantie te beleven.

Voor een instant vakantiegevoel moet de Vlaming helemaal niet zo ver: de Ardennen bieden tal van oplossingen om een schitterende vakantie te beleven. Dit zijn de trekpleisters, activiteiten en evenementen voor de komende zomer.
Wereldbeker mountainbiken

Op 1 en 2 mei verwelkomt het stadje Houffalize het Wereldkampioenschap mountainbike. Jaarlijks vindt de Wereldbeker hier plaats en dat is niet verwonderlijk: met zijn steile rotsen en diepe valleien van de Ourthe vormt Houffalize dé MTB hoofdstad bij uitstek.

Wildtrails
Avontuurlijke zielen moeten aankloppen bij Wildtrails, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van avontuurlijke activiteiten, zoals speleo, kajak en deathride op locatie, zowel aan de kust als in de Ardennen. Een aanrader is de mysterieuze missie op het kasteel van La Roche. U waant zich meteen in middeleeuwse sfeer door zijn torens, schietgaten en kerkers. Deze avontuurlijke dag vol actie sluit u af in stijl: met een cocktail op de kantelen van het kasteel of met een typisch middeleeuws diner.

Weekend van de Landschappen

De tweede editie van Het Weekend van de Landschappen in Belgisch Luxemburg vindt plaats tijdens het laatste weekend van september. Dit jaar leggen de organisators de nadruk op de talrijke rivieren met het thema ‘Langs het water’. Tussen de Ourthe en de Semois volgt u een kleurrijke reis langs beken, rivieren, vijvers en moerassen. Een zeventigtal landschappen worden uitgekozen op basis van hun aantrekkelijkheid, originaliteit en animaties en geklasseerd volgens thema’s: kinderen, families, sportliefhebbers en gastronomie. Zo is er voor families met kinderen de vertelde wandeling en expeditie met vlot “Cailloux de Mousny”, in het dorp Otho, waarbij kinderen zelf een houtvlot kunnen bouwen.

Het labyrinth van Durbuy

Kinderen kunnen zich verliezen in het reusachtige maïsdoolhof in Barvaux, bij Durbuy. Het parcours is er nooit hetzelfde, want elk jaar vormt de maïsoogst een ander patroon. In het zomerseizoen staan er dagelijks acteurs klaar die de kinderen animeren. Het labyrinth… U zou er nooit meer uit willen…

Het straatartiestenfestival van Chassepierre

Het kleine pittoreske dorpje Chassepierre krijgt jaarlijks een flinke energiestoot met het ‘fête des artistes de rue’. Straatartiesten sieren de straten dit jaar op 21 en 22 augustus.

Ardenne Attractions

Het netwerk Ardenne Attractions bundelt negentien trekpleisters in provincie Luxemburg. Wat dacht u van een bezoek aan het kasteel van Bouillon, het oudste uit de Belgische middeleeuwen, en er getuige te zijn van een roofvogelspektakel? Of geniet u liever van een ritje met een antieke buurttram door de ongerepte natuur van de Aisnevallei? Dit zijn maar enkele van de vele activiteiten die Ardenne Attractions aanbiedt.

De schapenboerderij van Acremont
In ‘La Bergerie d’Acremont’ zorgt een kudde Belgische melkschapen dagelijks voor verse schapenmelk. Kaasmeester Peter De Cock verwerkt de melk op de boerderij tot kaas, yoghurt en ijs, die u kunt proeven tijdens een rondleiding. Reservatie is verplicht.

Markt 1900
Marche-en-Famenne keert op 15 augustus een eeuw terug in de tijd met Markt 1900. Van 10u ’s morgens tot 19u ’s avonds staan oude ambachten, volksspelen, marionettentheater en streekproducten centraal. Om 20u wordt het startschot gegeven voor een heus bal met lampions. Ten slotte vormt een vuurspektakel om 22u de ideale afsluiter. Tip: voor wie gekleed gaat in de stijl van de jaren 1900 is het evenement volledig gratis, dus haal die hoepeljurken en hoge hoeden alvast boven!

Smulwandelingen

Wilt u de streekproducten op een actieve manier ontdekken? Dan zijn de gulzige wandelingen of smulwandelingen iets voor u. Op diverse data en op verschillende plaatsen worden ze georganiseerd. Voor specifieke data kunt u terecht op de website van Luxemburg Toerisme.

Ezelweekend en Donkey Rock Festival
Voor een heerlijk countrydagje in het bijzijn van familie moet u naar Sélange afzakken. Op 6 juli start daar het Donkey Rock Festival en ’s zondags is Ezelzondag: een country happening voor heel de familie.
Aïsa Knockaert

Voor meer toeristische informatie kunt u terecht op de officiële website van de Toeristische federatie van Belgisch Luxemburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content