Europeanen gaan veel in eigen land op vakantie

© iStockphoto

De Belgen behoren van alle EU-landen tot de vakantiegangers die het meest naar het buitenland op reis gaan. Het overgrote deel van de Europeanen gaat op reis in eigen land.

De Belgen hebben in 2012 samen 12,3 miljoen verblijven van minstens één nacht geboekt, en van alle EU-landen behoren ze tot diegene die dat het vaakst in het buitenland doen. Het overgrote deel van de Europeanen gaat op reis in eigen land of naar een ander Europees land en dat doen ze om erg uiteenlopende redenen. De auto is het meest gebruikte vervoermiddel daartoe. Dat stelt Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie, op basis van cijfers uit 2012.

Inwoners van de 28 landen van de EU boekten samen 1,2 miljard verblijven van minstens één nacht. Gemiddeld duurt een verblijf 5,2 nachten, bij Belgen duurt het gemiddelde verblijf 7,1 nachten.

Meer dan 85 pct trekt naar een Europees land, hoewel 76 pct in eigen land op reis gaat. Onder de Roemenen, de Spanjaarden, de Grieken en de Fransen blijven negen op de tien mensen in eigen land. Inwoners van Luxemburg, België, Malta en Slovenië trekken het vaakst de grens over.

Europeanen die naar het buitenland trekken, doen dat het vaakst richting een buurland. Spanje blijkt de populairste bestemming. Na Europa zelf is Azië de populairste bestemming: 4,5 pct trok daarheen, gevolgd door Afrika met 4,1 pct en Noord-Amerika met 3,8 pct.

In 65 pct van de gevallen wordt de auto gebruikt. In 15 pct van de gevallen is dat het vliegtuig, gevolgd door de trein (12 pct) en de bus (6 pct). De helft vertrekt op reis om plezier te beleven, meer dan een derde doet dat om familie of vrienden te bezoeken en 13 pct trekt naar het buitenland om professionele redenen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content