EU tikt Polen op de vingers voor houtkap in oerbos Bialowieza

© Lilly M, Wikicommons

De Europese Commissie start een procedure tegen Polen voor de houtkap in het Bialowieza-woud. Die is erg omstreden, want het oudste intacte oerbos in Europa is een Werelderfgoedsite.

De Commissie heeft een formele vraag gesteld aan Polen voor meer informatie over de houtkap in het unieke woud, op de grens met Wit-Rusland. “De commissie is een inbreukprocedure gestart tegen Polen”, zei een woordvoerder van de Commissie gisteren (donderdag). “De commissie is in contact met de Poolse autoriteiten om zich ervan te verzekeren dat alle maatregelen in lijn zijn met de Europese wetgeving.”

Polen heeft nu een maand om de nodige informatie te verschaffen aan de commissie.

Kever

De Poolse regering besliste in maart om op grote schaal houtkap toe te laten in het Bialowieza-woud, naar verluidt om een plaag van kevers in te dijken. “We doen dit om de teloorgang van een belangrijke habitat te beschermen, en het verdwijnen van belangrijke soorten te vermijden”, zei de Poolse minister van Leefmilieu Szyszko.

EU tikt Polen op de vingers voor houtkap in oerbos Bialowieza
© Herr stahlhoefer, Wikicommons

Maar de beslissing oogstte meteen harde kritiek van wetenschappers en milieuorganisaties, omdat het woud een van de laatste ongerepte oerbossen in Europa is. De kever is effectief een probleem, maar volgens wetenschappers moet er maar zo’n 40.000 kubieke meter hout gekapt worden om de plaag te bestrijden. Het plan van de Poolse regering gaat veel verder en geeft houtkapbedrijven toegang tot meer dan 180.000 kubieke meter hout over de volgende tien jaar.

Confrontatie

Vraag is hoe Polen zal reageren op de vraag, want er is al grote onenigheid tussen de lidstaat en de commissie over de Poolse inperking van de onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof.

Polen kreeg begin juni een officiële waarschuwing van de Commissie, die oordeelt dat de veranderingen de democratische regels van de EU schaden en de rechtstaat in gevaar brengen. In Polen groeit het euroscepticisme, en na de verkiezing van de rechtse Recht en Gerechtigheidspartij in oktober is de houding tegenover de EU harder geworden. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content