Ervaar zelf het leven als Offshore-werker in Rotterdam

© Kossman.dejong

Op 17 december gaat in het Maritiem Museum in Rotterdam de ‘Offshore Experience’ van start, een interactieve tentoonstelling waarbij de bezoekers een uitdagende zoektocht naar energie op zee maken.

De ‘Offshore Experience’ is de eerste in Nederland over de offshore, een sector waar Nederland groot in is, maar tegelijk onbekend en onbemind is bij het grote publiek. Met dit project brengt het Maritiem Museum in Rotterdam niet alleen de zoektocht op zee naar energie uit olie, gas, wind en andere bronnen op spectaculaire wijze in beeld, maar zet ook een innovatieve koers uit op het gebied van onderzoek, collectie, educatie en financiering.

Ervaar zelf het leven als Offshore-werker in Rotterdam
© Kossman.dejong

Energie is van groot belang voor de economie en essentieel voor ons dagelijks leven. Een derde van deze energie uit olie, gas, wind en andere bronnen wordt gewonnen op zee; offshore dus. Hoe plaats je een windmolen op zee? Hoe zet je een platform van 30.000 ton zwaar op de centimeter nauwkeurig op de zeebodem? En hoe voorkom je een gaslek op 3 km diepte? In een wereld waarin meningen over energie over elkaar heen buitelen, presenteert het Maritiem Museum zijn bezoekers een unieke beleving over energiewinning op zee, nu én in de toekomst.

Bezoekers wanen zich op zee en 3 km onder water

In de Offshore Experience gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Met veiligheidshesje aan en helm op het hoofd wanen ze zich aan boord van een offshore constructie midden op zee. Een 360 graden filmprojectie prikkelt de zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen.

Ervaar zelf het leven als Offshore-werker in Rotterdam
© Kossman.dejong

Speciaal voor de tentoonstelling gebouwde modellen van de nieuwste en meest geavanceerde offshore schepen laten bezoekers zien waar ze toe in staat zijn. Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en in simulaties ervaren bezoekers zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee en in gevecht met de elementen weten te klaren. Een lift brengt bezoekers naar een mysterieuze onderwaterwereld. Van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep.

Het avontuur eindigt in de toekomst. Bezoekers stemmen op het beste duurzame idee voor energiewinning op zee. Komt dat van een professionele offshore ingenieur of van een 15-jarige scholier?

De Offshore Experience is 7 jaar te zien in het Maritiem Museum Rotterdam en wordt elk jaar geupdate.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content