Entertainer voor de kost: ‘Animatie is meer dan een uit de hand gelopen hobby’

De teamleider Jacob en zijn teamleden Anna, Silke, Yves en Jennefer. © Aylin Koksal
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

Bijna elke dag schitteren ze op het podium, ogen vol glitters en hakken en pakken in Broadwaystijl. Ontmoet de animatoren die met een stralende glimlach, live zang en minutieuze danspasjes hun gasten weten te bekoren.

Hun podium reikt over heel het vakantiepark, midden in de cafés, op de tafels en zelfs tussen de gasten. Wie zijn deze artiesten die kinderen ongeduldig aan de mouw van hun ouders doen trekken: ‘Kunnen we eventjes kijken, toe?’

Op een zonnige avond ontmoet ik Jennefer Leurs, dance-captain bij het animatieteam van Center Parcs De Vossemeren. Ze overvalt me met een erg zoete parfumgeur. ‘Als het zo warm is en wij de hele dag moeten optreden, zorg ik altijd dat ik sweatproof ben’, glimlacht ze. Ze leidt me rond in het vakantiepark dat door de subtropische sfeer op een ware jungle lijkt, wijst me alle faciliteiten aan en de foto’s waar zij en haar team felgroene pruiken dragen.

Mensen denken altijd: ach, je hangt gewoon een beetje de speelvogel uit, maar niets is minder waar. Hier ging ontzettend veel voorbereiding aan vooraf.

‘Voor kinderen heeft Center Parcs de personages Orry & Friends gecreërd. Ik zweef tussen twee personages. Soms speel ik Rep, de veertienjarige coole chick en soms speel ik Woops, het meisje dat graag in het water speelt en vroeger een zeemeermin was’, grijnst ze.

Wat mensen volgens Jennefer onderschatten, zijn de verantwoordelijkheden die ze met zich meedraagt: ‘Ook wanneer je een karakter speelt, blijf je eigenlijk een soort oppas. Als we activiteiten organiseren, dan moeten wij zorgen dat de kinderen veilig blijven’, zegt de dance-captain. ‘Het is al een hele uitdaging om je rol te spelen, je moet je echt inleven in hun leefwereld. De wat oudere kinderen kan je al moeilijker overtuigen. Als ik een pruik draag, zeggen ze: je haar is nep! Dan speel ik mee en zeg ik: het is ons geheimpje, hé’, knipoogt ze.

‘Je hangt gewoon de speelvogel uit’

Naast de kinderen, moeten animatoren ook het volwassen publiek kunnen inpalmen. Daarvoor hebben ze ’s avonds een twee uur durende show genaamd Xtra-Ordinario, waar zij live zingen en dansen. ‘Het gaat over een circus dat failliet is gegaan en later wordt opgekocht. Het is echt pittig’, vertelt ze. ‘Mensen denken altijd: ach, je hangt gewoon een beetje de speelvogel uit, maar niets is minder waar. Hier ging ontzettend veel voorbereiding aan vooraf.’

De animatoren moesten dit jaar allemaal weer auditie doen, zelfs de mensen die er al dertig jaar werken. Voor deze show kregen we welgeteld tien dagen de tijd om het in te studeren.

Dat het vakantiepark haar entertainmentteam naar nieuwe hoogtes wil brengen, valt meteen op. ‘De animatoren moesten dit jaar allemaal weer auditie doen, zelfs de mensen die er al dertig jaar werken. Voor deze show kregen we welgeteld tien dagen de tijd om het in te studeren. Daarna werden we op de proef gesteld. Dat was even stressen’, meent ze.

In de kleedkamer zetten de entertainers zich schrap voor hun avondshow Xtra-ordinario. In de naar parfum en haarspray ruikende kamer zijn de tafels bedekt met dozen vol wit poeder, make-up en toneelattributen. ‘Het poeder zou helpen om minder te blinken en te zweten, zogezegd’, zegt Jennefer. ‘Als het zo warm is, kan je onmogelijk niet zweten.’ Hoofdzangeres Anna Van der Burgt heeft op haar beurt een settingspray vast: ‘Dit zou naar het schijnt mijn make-up minder doen uitlopen. We zullen het maar testen, zeker?’ Vlak voor de show geven de leden elkaar nog een handshake en nadien geven ze zichzelf helemaal over aan hun publiek.

Entertainer voor de kost: 'Animatie is meer dan een uit de hand gelopen hobby'
© Aylin Koksal

The show must go on

Sommige gasten weten niet goed wanneer ze moeten klappen of zijn gewoon stille genieters. Je moet vooral zorgen dat je in de drive blijft. The show must go on, ongeacht wie er voor je zit.

Die avond geeft het entertainmentteam een spetterende, Broadwaywaardige performance met synchrone danspasjes, klassiekers van Queen tot en met Shakira en de stem van teamzangeres Anna als kers op de taart. En wanneer de muziek tijdelijk ophoudt, zodat de artiesten zich hijgend achter de schermen haasten om zich om te kleden voor hun volgende nummer, klappen her en der een aantal aarzelende gasten. ‘Zo’n avonden heb je soms, sommige gasten weten niet goed wanneer ze moeten klappen of zijn gewoon stille genieters. Je moet vooral zorgen dat je in de drive blijft. The show must go on, ongeacht wie er voor je zit’, benadrukt Jennefer.

Ook ongeacht uit welk land de gasten afkomstig zijn. ‘Alle omringende buurlanden komen hier op bezoek. Je moet je dus in vier talen kunnen uitdrukken, met Frans heb ik soms wel wat moeite’, lacht de danseres. ‘Als ik bijvoorbeeld in het Frans niet op een woord kom, dan speel ik daarop in en vraag ik aan het publiek: Alors, c’est quoi en français?Sommigen waarderen het dat ik moeite doe, anderen niet. Je kan moeilijk voor iedereen goed doen.’

Je laat mensen nooit merken dat er iets aan de hand is. Dat kan soms het moeilijkste zijn. Als je hier komt werken, weet je dat je iedereen een leuke vakantie moet laten beleven

‘Uiteraard is het mooi meegenomen dat je van je hobby ook je beroep kunt maken, maar het is hier een ontzettend professionele omgeving. In het merendeel van de hotels doen ze aan playback. Hier moet je live zingen, dansen en acteren, dat is hard werken. Je moet een zekere conditie hebben, je moet voortdurend vrolijk zijn en vaak ook laat werken. Het mag wel erkend worden dat animatie meer dan een uit de hand gelopen hobby is’, vindt Jennefer.

De dance-captain en haar teamleden lijken een onuitputtelijke bron van energie. Telkens begroeten ze hun gasten met een stralende glimlach. ‘Je laat mensen nooit merken dat er iets aan de hand is. Dat kan soms het moeilijkste zijn. Als je hier komt werken, weet je dat je iedereen een leuke vakantie moet laten beleven’, benadrukt Jennefer.

Toen ze jong was, was haar moeder zelf ook entertainer in hetzelfde vakantiepark. De animatrice had moeite met het feit dat haar moeder vaak pas later thuiskwam. Nu ze in haar schoenen staat, begrijpt ze haar keuze volledig: ‘Onlangs trad ik hier samen met mijn mama op en het was zo’n magnifiek moment. Ik zit inmiddels op een leeftijd dat ik ook aan kinderen denk, maar gelukkig is deze job flexibel, ze wil haar job blijven uitoefenen zolang het mogelijk is. ‘Wanneer je naam in een enquête verschijnt of wanneer de vaste gasten expliciet naar jou vragen, geeft dat heel veel voldoening. Daar doe ik het voor.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content