Eilandhoppen in een onbekend stukje Italië: must do’s op de Eolische eilanden

Lipari. © David De Vleeschauwer

Geen Instagramfilter nodig, de Eolische Eilanden zijn prachtig. Verder hangt het ervan af wat je wilt: vulkanen zien uitbarsten, snobs spotten of de beste aperitivo langs de waterkant proeven. Zes redenen om nu te boeken.

1. Levendig Lipari

Begin in Lipari Town, op het hoofdeiland Lipari, met als hart de autovrije Corso Vittorio Emanuele, waar bij valavond de obligatoire passeggiata plaatsvindt. Er zijn boetieks naast fruitverkopers, cafés waar ’s avonds aperitivo kan worden gedronken, vis- en broodwinkels en kleine zijstraatjes die naar pleintjes leiden waar er gelateria’s of andere eettentjes zijn. Maak een verplichte stop bij Gilberto e Vera, een broodjeszaak waarvoor ze van heinde en verre komen.

Heerlijk eten doe je in restaurant Il Filippino, een etablissement vlak naast het oude fort, op het hoogste plein van het eiland, waar bekende namen zoals Claude Monet (hij betaalde met een schets op het papieren tafelkleed) en Sophia Loren aan tafel schoven.

Logeren: Hotel Cultimare, vanaf 70 euro voor een dubbele kamer. hotelcutimare.com

Eten: Gilberto e Vera, gilbertoevera.it

Il Filippino, filippino.it

E Pullera, pulera.it

Scooter- en Mehari-verhuur: noleggiodamarcello.com

2. Sexy Salina

Vanuit Lipari is het een korte boottocht naar Salina, het groenste eiland, beroemd om zijn kleine en delicate kappertjes. De kapperstruiken groeien hier voluptueus en de vruchtjes worden naar alle uithoeken van de wereld geëxporteerd. Idem voor de malvasiadruif, die voor de zoetere dessertwijn zorgt. Op het strand van Pollara werd voor een deel de film Il Postino gefilmd.

Santa Marina is de grote haven waar de meeste boten aankomen. Een gezellige waterfront, een compact centrum met enkele winkeltjes, bars… Lingua heeft een groot keienstrand en een reeks restaurants, maar de belangrijkste reden waarom iedereen naar hier komt, is Da Alfredo, een bar met groot terras en als specialiteit granita. Je vindt er ontelbare soorten huisgemaakte sorbet.

Salina
Salina© David De Vleeschauwer

Om het eiland per scooter te verkennen: Tourist Service, Via Roma, 112, Malfa, touristservicesas.it.

Logeren: Signum Hotel & Spa is volgens ons het mooiste hotel van de Eolische Eilanden. De dochter is een bekende chef en de zoon een cocktailkenner. Een dubbele kamer boek je vanaf 100 euro. hotelsignum.it

Eten: Trattoria Al Cappero, alcappero.it

Bar Da Alfredo, Piazza Marina Garibaldi, Lingua.

3. Posh Panarea

Vroeger een hippie-eiland, nu een hotspot voor de jetset. De bar van La Raya is perfect voor zonsondergang met apero: heerlijke hapjes, Stromboli in de verte en de boho chic scene van Panarea. Betaalbaarder en met huisgemaakte gerechtjes is Trattoria Da Paolino, verder weg van het centrum.

Naast goed eten kun je op Panarea ook fijn wandelen. Het duurt een paar uur om de andere wilde kant van Panarea rond te hiken, langs de Timpone del Corvo-berg, om dan uit te komen aan het enige zandstrand van het eiland: Zimmari Beach. Vanaf hier is het dertig minuten wandelen naar het prehistorische dorp met zicht over de Cala Junco-baai.

Panarea
Panarea© David De Vleeschauwer

Een bootje huren via Marco van Sea Panarea, +39 3385864150

Logeren: Een mooi appartement in Ditella, het oude (en rustiger) gedeelte van Panarea. Vanaf 1050 euro voor twee, voor een week. homeaway.co.uk/p895355

Lisca Bianca, een mooi hotel, erg betaalbaar in laagseizoen, maar gelegen in het levendige centrum tijdens het drukke hoogseizoen, vanaf 100 euro. hotel-liscabianca.it

Eten: Ristorante Da Pina, ristorantedapina.com

Bar Raya voor apero, hotelraya.it

Trattoria da Paolino, Via Iditella 75

4. Vurig Vulcano

Geen vuur te bespeuren op Vulcano, wel veel geologische activiteit en reizigers die naar hier afzakken om de gelijknamige vulkaan te beklimmen of zich te wentelen in helende modderbaden die naar rotte eieren ruiken. Vulcano is een groter eiland, erg populair als cruisestop en als daguitstap van het vasteland of Lipari.

Een ricottamaker op Vulcano
Een ricottamaker op Vulcano© David De Vleeschauwer

Logeer hier enkele nachten om niet alleen de bekende vulkaan-hike te doen, maar ook de rest van het eiland te verkennen. Vulcano Piano bijvoorbeeld, waar de eilandbewoners wonen die eerder van de landbouw rond de vulkaan leven dan van het toerisme. Het beste eetadres op Vulcano is Maria Tindara, een trattoria waar alles lokaal groeit, gevangen of in huis gemaakt wordt. Verse pasta met ricotta van het eiland, lam of konijn en heerlijke antipasti.

Logeren: Therasia Resort, vanaf ongeveer 160 euro voor een dubbele kamer met ontbijt. therasiaresort.it

Eten: Trattoria Maria Tindara, Via Provinciale, 38

Een scooter of Mehari huren, Noleggio Paolo, vulcanovacanze.it/vulcano/noleggiopaolo-s-147.htm

5. Explosief Stromboli

Roberto Rossellini draaide hier de film Stromboli. Stap tot voorbij het osservatorio om de activiteit van de vulkaan waar te nemen of maak een wandeling onder begeleiding om dichter bij de krater te komen. Ga eten bij Ristorante Punta Lena, waar chef Stefano Oliva van mei tot oktober het beste van Stromboli op tafel zet.

Wil je de andere kant van de Stromboli-vulkaan verkennen, trek dan (per boot) naar het dorpje Ginostra, langs de westkant van het eiland. Er wonen maar een tiental permanente inwoners en tijdens het hoogseizoen zijn er drie restaurants en één bar/shop met terrasje open. De grootste reden om hier te komen is de magische wandeling naar Punta Corvo, waar je de westkant van de Sciara del Fuocco ziet. Wanneer er een explosie is, dwarrelt de rook langs de flank van de berg tot aan de oceaan en zie je vaak stenen in het water plonzen.

Panarea
Panarea© David De Vleeschauwer

Logeren: Casa Carlotta, vanaf 60 euro voor een dubbele kamer met ontbijt. casacarlottastromboli.it

Eten: Ristorante Punta Lena, Via Marina 8

Pizzeria da Luciano, ristorantedaluciano.it

6. Filicudi & Alicudi

Filicudi is een rustig eiland dat buiten het seizoen een beetje doods aanvoelt. Het mooiste plekje is het haventje van Pecorini, met z’n keitjesstrand. Eten doe je bij La Scogliera, een familierestaurantje dat buiten het seizoen de prijzen doet dalen en tijdens het seizoen zeer goede aperitivi organiseert langs het water. Wat verder ligt La Sirena, een restaurantje met groot terras en kamers te huur. Niet te missen: een betaalbare tocht rond het eiland met een bootje van I Delfini. Ideaal om de kristalheldere baaitjes van Filicudi te ontdekken of te varen naar La Canna, de 80 meter lange vulkanische rots die opduikt uit de zee.

Hotel Raya, Panarea.
Hotel Raya, Panarea.© David De Vleeschauwer

Logeren: Het mooiste hotel is B&B La Canna, eigendom van de familie Anastasi. De kamers kijken bijna allemaal uit over de Med en hebben grote terrassen. Het ontbijt is aan de sobere kant, maar wat er ’s middags en ’s avonds gekookt wordt, is zeer huiselijk en lekker, vaak met groenten uit de tuin van pappa Anastasi. Vanaf 90 euro per nacht (vraag naar een kamer met privéterras) lacannahotel.it

Alicudi Hotel (open vanaf 10 juni), vanaf 75 euro per persoon in halfpension, alicudihotel.it

Eten: Ristorante La Scogliera, Pecorini

Ristorante La Sirena, pensionelasirena.it

Duiken en bootverhuur op Filicudi I Delfini, idelfinifilicudi.it

Eilandhoppen in een onbekend stukje Italië: must do's op de Eolische eilanden

Heen & terug

Wij vlogen met Tui Fly, dat vluchten uit Brussel naar Catania aanbiedt vanaf 120 euro, heen en terug. tuifly.be. Wie in het laagseizoen reist (mei, juni, september en oktober), rekent best op enkele sandwichdagen op Sicilië voor en na het eilandhoppen. Transfers van Catania naar het haventje van Milazzo: eoliebooking.com/navetta. De beste manier om naar de eilanden te reizen, zijn de snelle boten van Ustica Lines. In juli en augustus is vooraf reserveren (via de website) aan te raden. Wie gevoeliger is voor de zee, kiest beter voor de grotere ferry’s die weliswaar trager zijn, maar ook alle eilanden verbinden. usticalines.it

Modderbad in Vulcano.
Modderbad in Vulcano.© David De Vleeschauwer
Eilandhoppen in een onbekend stukje Italië: must do's op de Eolische eilanden
© David De Vleeschauwer
Punta Lena, Stromboli.
Punta Lena, Stromboli.© David De Vleeschauwer
La Canna, Filicudi.
La Canna, Filicudi.© David De Vleeschauwer
Verse zee-egels, Filicudi.
Verse zee-egels, Filicudi.© David De Vleeschauwer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content