1. Levendig Lipari

Begin in Lipari Town, op het hoofdeiland Lipari, met als hart de autovrije Corso Vittorio Emanuele, waar bij valavond de obligatoire passeggiata plaatsvindt. Er zijn boetieks naast fruitverkopers, cafés waar 's avonds aperitivo kan worden gedronken, vis- en broodwinkels en kleine zijstraatjes die naar pleintjes leiden waar er gelateria's of andere eettentjes zijn. Maak een verplichte stop bij Gilberto e Vera, een broodjeszaak waarvoor ze van heinde en verre komen.
...

Begin in Lipari Town, op het hoofdeiland Lipari, met als hart de autovrije Corso Vittorio Emanuele, waar bij valavond de obligatoire passeggiata plaatsvindt. Er zijn boetieks naast fruitverkopers, cafés waar 's avonds aperitivo kan worden gedronken, vis- en broodwinkels en kleine zijstraatjes die naar pleintjes leiden waar er gelateria's of andere eettentjes zijn. Maak een verplichte stop bij Gilberto e Vera, een broodjeszaak waarvoor ze van heinde en verre komen. Heerlijk eten doe je in restaurant Il Filippino, een etablissement vlak naast het oude fort, op het hoogste plein van het eiland, waar bekende namen zoals Claude Monet (hij betaalde met een schets op het papieren tafelkleed) en Sophia Loren aan tafel schoven. Vanuit Lipari is het een korte boottocht naar Salina, het groenste eiland, beroemd om zijn kleine en delicate kappertjes. De kapperstruiken groeien hier voluptueus en de vruchtjes worden naar alle uithoeken van de wereld geëxporteerd. Idem voor de malvasiadruif, die voor de zoetere dessertwijn zorgt. Op het strand van Pollara werd voor een deel de film Il Postino gefilmd. Santa Marina is de grote haven waar de meeste boten aankomen. Een gezellige waterfront, een compact centrum met enkele winkeltjes, bars... Lingua heeft een groot keienstrand en een reeks restaurants, maar de belangrijkste reden waarom iedereen naar hier komt, is Da Alfredo, een bar met groot terras en als specialiteit granita. Je vindt er ontelbare soorten huisgemaakte sorbet. Vroeger een hippie-eiland, nu een hotspot voor de jetset. De bar van La Raya is perfect voor zonsondergang met apero: heerlijke hapjes, Stromboli in de verte en de boho chic scene van Panarea. Betaalbaarder en met huisgemaakte gerechtjes is Trattoria Da Paolino, verder weg van het centrum. Naast goed eten kun je op Panarea ook fijn wandelen. Het duurt een paar uur om de andere wilde kant van Panarea rond te hiken, langs de Timpone del Corvo-berg, om dan uit te komen aan het enige zandstrand van het eiland: Zimmari Beach. Vanaf hier is het dertig minuten wandelen naar het prehistorische dorp met zicht over de Cala Junco-baai. Geen vuur te bespeuren op Vulcano, wel veel geologische activiteit en reizigers die naar hier afzakken om de gelijknamige vulkaan te beklimmen of zich te wentelen in helende modderbaden die naar rotte eieren ruiken. Vulcano is een groter eiland, erg populair als cruisestop en als daguitstap van het vasteland of Lipari. Logeer hier enkele nachten om niet alleen de bekende vulkaan-hike te doen, maar ook de rest van het eiland te verkennen. Vulcano Piano bijvoorbeeld, waar de eilandbewoners wonen die eerder van de landbouw rond de vulkaan leven dan van het toerisme. Het beste eetadres op Vulcano is Maria Tindara, een trattoria waar alles lokaal groeit, gevangen of in huis gemaakt wordt. Verse pasta met ricotta van het eiland, lam of konijn en heerlijke antipasti. Roberto Rossellini draaide hier de film Stromboli. Stap tot voorbij het osservatorio om de activiteit van de vulkaan waar te nemen of maak een wandeling onder begeleiding om dichter bij de krater te komen. Ga eten bij Ristorante Punta Lena, waar chef Stefano Oliva van mei tot oktober het beste van Stromboli op tafel zet. Wil je de andere kant van de Stromboli-vulkaan verkennen, trek dan (per boot) naar het dorpje Ginostra, langs de westkant van het eiland. Er wonen maar een tiental permanente inwoners en tijdens het hoogseizoen zijn er drie restaurants en één bar/shop met terrasje open. De grootste reden om hier te komen is de magische wandeling naar Punta Corvo, waar je de westkant van de Sciara del Fuocco ziet. Wanneer er een explosie is, dwarrelt de rook langs de flank van de berg tot aan de oceaan en zie je vaak stenen in het water plonzen. Filicudi is een rustig eiland dat buiten het seizoen een beetje doods aanvoelt. Het mooiste plekje is het haventje van Pecorini, met z'n keitjesstrand. Eten doe je bij La Scogliera, een familierestaurantje dat buiten het seizoen de prijzen doet dalen en tijdens het seizoen zeer goede aperitivi organiseert langs het water. Wat verder ligt La Sirena, een restaurantje met groot terras en kamers te huur. Niet te missen: een betaalbare tocht rond het eiland met een bootje van I Delfini. Ideaal om de kristalheldere baaitjes van Filicudi te ontdekken of te varen naar La Canna, de 80 meter lange vulkanische rots die opduikt uit de zee.