Eiffeltoren gesloten uit protest tegen zakkenrollers

© REUTERS

De Eiffeltoren is vrijdagvoormiddag gesloten voor het publiek. Werknemers van het beroemdste monument van Parijs hebben het werk neergelegd uit protest tegen de toenemende aantallen zakkenrollers.

De beslissing voor de sluiting, die de steun krijgt van een meerderheid van de werknemers, kwam er na een “toename van de activiteiten van zakkenrollers op de Eiffeltoren en na verschillende aanvallen en bedreigingen”, klinkt het.

De zakkenrollers begeven zich volgens de werknemers in groepjes van 4 à 5 personen op de Eiffeltoren. “Soms kunnen er zich zelfs een dertigtal op hetzelfde moment op het monument bevinden”, zo luidt het. Het gebeurt zelfs dat de zakkenrollers het met elkaar aan de stok krijgen. Ook zijn er al verscheidene werknemers bedreigd door de zakkenrollers.

De werknemers willen nu van de directie “formele garanties” dat er doeltreffende maatregelen genomen worden om een einde te maken aan de zakkenrollersplaag, “die dagelijks veel toeristen treft, en dan in het bijzonder Aziatische toeristen”.

Ook in het Louvre werd in 2013 al eens het werk neergelegd wegens de alomtegenwoordigheid van zakkenrollers in de inkomhal van het museum.

“Wanneer de werkgever zijn werknemers in de gaten wil houden stuurt hij ‘mystery clients’. Waarom dat ook geen Aziatische ‘mystery tourists’? Dan zou het heel makkelijk zijn om de zakkenrollers op heterdaad te betrappen”, klinkt het bij het personeel.

De directie van het monument laat van haar kant weten dat ze samenwerkt met de politiediensten en maatregelen genomen heeft om “de veiligheid van personeel en publiek te garanderen”.

De Eiffeltoren, symbool van de Franse hoofdstad en het meest bezochte betalende monument ter wereld, kreeg vorig jaar meer dan zeven miljoen bezoekers over de vloer. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content