Efteling verdedigt attractie Monsieur Cannibale: ‘Meeste bezoekers snappen dat het een karikatuur is’

Het huisje van Hans en Grietje in een Efteling in lentevibe. © Getty

Het Nederlandse pretpark heeft geen haast om een attractie met een dikke, bijna naakte, gekleurde man met een pollepel door zijn neus aan te passen. Nochtans kan hij op heel wat kritiek rekenen, zeker in het licht van de Black Lives Matter protesten.

Gerommel in de sprookjeswereld van de Efteling, nu een attractie in het Nederlandse pretpark opnieuw voor consternatie zorgt. In de zogenaamde Monsieur Cannibale nemen bezoekers plaats in enkele kookpotten die rondjes draaien om een grote, dikke, bijna naakte, gekleurde man met een pollepel door zijn neus. Kritiek op de attractie was er al eerder en veelvuldig, en dook afgelopen week op sociale media opnieuw op na alle protesten in de VS.

De Efteling paste vorig jaar bij een grote renovatie wel al soortgelijke omstreden poppen in de attractie Carnaval Festival aan. ‘We luisteren zeker naar de maatschappelijke geluiden’, aldus een zegsman van het park. ‘En we krijgen met enige regelmaat opmerkingen van gasten. We gaan pas nadenken over eventuele veranderingen die passen in de nieuwe tijdgeest als de attractie aan de beurt is voor groot onderhoud.’ Daar is nog geen datum voor vastgelegd.

Het park heeft geen haast om die datum te pinnen. ‘We hoeven niet vooruit te lopen op het maatschappelijke debat’, klinkt het nog. ‘De meeste bezoekers snappen echt wel dat het een vrolijke karikatuur is, zoals er meer karikaturen in ons park te vinden zijn. Het is een uitvergroting, niet de wereld zoals hij er echt uitziet.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content