Efteling opent Europa’s grootste watershow

Het pretpark de Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel, vlakbij de Belgische grens, heeft zijn nieuwste attractie Aquanura voorgesteld.

Het pretpark de Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel, vlakbij de Belgische grens, heeft zijn nieuwste attractie Aquanura voorgesteld.

De kleurrijke watershow is volgens de Efteling de grootste van Europa en is goed voor een investering van 17 miljoen euro. Tegelijk viert Holle Bolle Gijs zijn zestigste verjaardag.

Aquanura bestaat uit 200 fonteinen en 900 lampen. De show duurt een tiental minuten en werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf WET Design, dat wereldwijd al verschillende grote fonteinen ontwierp.

De Efteling maakt zich sterk dat enkel in Dubai en Las Vegas een grotere watershow te zien is. Vanaf nu zullen de bezoekers van het park de attractie elke dag kort voor sluitingstijd kunnen zien. Mogelijk zullen er uiteindelijk meer voorstellingen plaatsvinden per dag. Rond de Vonderplas is plaats voor 6.500 toeschouwers.

Verhalen vertellen

De Efteling kreeg vorig jaar 4,1 miljoen bezoekers over de vloer, draaide een omzet van 144 miljoen euro en boekte een nettoresultaat van 4,7 miljoen euro. Volgens Efteling-topman Bart de Boer ontving het park sinds 1952 al 110 miljoen bezoekers. Dat is volgens hem te danken aan de medewerkers. “Een verregaande vorm van hoffelijkheid en ondernemingszin heeft tot het succes geleid”, verklaarde de directeur.

Volgens Berry Bemelmans, voorzitter van de raad van commissarissen van de Efteling, is het pretpark “deel van het nationaal cultureel erfgoed” van Nederland. Hij legde uit hoe het park van een “sprookjesbos” in 1952 uitgroeide tot een entertainmentbedrijf met een radio- en televisiepoot.

Toch is de Efteling volgens hem steeds trouw gebleven aan waar het allemaal om draait: “verhalen vertellen”. “Wij dromen niet van investeren, wij investeren in dromen”, besloot hij.

De Efteling wil meer Belgen lokken

De Efteling wil in de toekomst meer Belgen lokken voor overnachtingen in zijn hotel en vakantiepark vlak naast het park. Vorig jaar waren Belgische bezoekers al goed voor 22 procent van de boekingen in het Efteling Hotel.

Belgen zijn ook al goed voor 12 procent van de boekingen in vakantiepark Efteling Bosrijk. Absolute cijfers willen de Nederlanders niet vrijgeven. Hoe groot het aandeel van de Belgen is bij de dagbezoekers, valt moeilijk te meten aangezien zij hun nationaliteit niet moeten bekendmaken aan de kassa. De Efteling zegt de meerdaagse verblijfsmogelijkheden in de toekomst nog nadrukkelijker bekend te willen maken in België. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content