Eerste vakantieweekend kleurt oranje op Europese wegen

© Belga

De vakantie-uittocht komt volgend weekend in Europa vrij rustig op gang. In kleurencode heet dat oranje, ofwel: druk met kleinere files.

Dat hebben de automobilistenverenigingen Touring en VAB maandag bekendgemaakt in hun eerste prognoses voor de zomervakantie.

Vrijdag en zaterdag kleuren de verkeerskaarten oranje voor Europa: druk verkeer met kleinere files richting zuiden. Zondag wordt groen: geen problemen.

In België wordt het vooral druk op vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag met files in de richting van de kust en in mindere mate in de richting van de Ardennen (oranje).

De avondspits op vrijdag zal vroeger op gang komen door het vertrek van de Zuid-Nederlanders. Vooral op de ring van Brussel en rond Antwerpen zal het vrijdag heel de dag druk zijn.

Frankrijk zelf neemt nog niet deel aan de vakantie-uittocht. In Frankrijk zijn vrijdag en zaterdag oranje dagen (druk met kleinere files) voor de omgeving van Parijs en voor zuidoost Frankrijk (Rhonevallei). Elders voorziet men geen problemen (groen). Ook op zondag worden er geen problemen verwacht (groen).

In Duitsland begint de vakantie in de noordelijke deelstaten Bremen, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein. De knelpunten met druk verkeer situeren zich rond Berlijn en Hamburg.

Ook in Oostenrijk en in Zwitserland wordt op vrijdagnamiddag en -avond en op zaterdag druk verkeer verwacht met wat kleinere files (oranje).

Op vrijdag is aan de Zwitserse Sankt-Gothardtunnel filevorming mogelijk tussen 12 en 22 uur en op zaterdag tussen 5 en 18 uur.

In Italië en Spanje wordt druk maar vlot verkeer verwacht (geel). (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content