Eerste paalkampeerplaatsen in Limburg geopend

© GF

In de Duinengordel bij Meeuwen-Gruitrode in Limburg zijn twee paalkampeerplaatsen geopend. Iedereen die op zoek is naar een authentieke, alternatieve en avontuurlijke manier van kamperen in de natuur kan hier terecht.

Het concept is simpel: in een straal van 10 meter rondom een paal mag gratis gekampeerd worden. De paalkampeerplaatsen zijn uitgerust met een houten platform om enkele tentjes op te plaatsen, een fietsenrek, enkele palen voor een hangmat, een picknicktafel, een zitbank en een ecotoilet. Kortweg: alle luxe en comfort die trekkers nodig hebben. De kampeerplaatsen liggen langs de GR-route, het internationale pad voor langeafstandswandelen.

“Basic kamperen is de voorbije jaren alsmaar populairder geworden. Het is een ideaal en goedkoop alternatief voor personen die de natuur in haar puurste vorm willen beleven. Enkel genieten van de natuurpracht en de rust zijn van tel.” zegt schepen van toerisme Koen Geusens.”

Paalkamperen staat voor overnachten in harmonie en met respect voor de natuur. Het bosdecreet bepaalt de regels van paalkamperen. Overnachten kan voor 2 nachten met maximaal 10 personen en 3 tenten. In de Duinengordel liggen op ongeveer een halve kilometer van elkaar 2 paalkampeerplaatsen. Ze zijn het hele jaar door geopend. Reserveren is niet mogelijk, maar mocht er geen plaats zijn, dan kan je altijd nog terecht op een camping in de buurt.

Eerste paalkampeerplaatsen in Limburg geopend
© GF

Het maken van een kamp- of kookvuur is niet toegestaan omdat de plaatsen middenin het bos liggen. Koken op een campingvuurtje mag wel. Water is voorlopig nog niet aanwezig omdat het aanleggen van een handpomp op deze plaats niet mogelijk is. Tegen 2016 zal er waarschijnlijk een alternatieve watervoorziening zijn.

Bij de paalkampeerplaats hoort ook een gastenboek waarin kampeerders zich kunnen registreren en feedback geven. Voor de Duingordel worden dit geen boeken met pen en papier maar een digitaal gastenboek via de website, ook een primeur voor het paalkamperen in ons land.

In de Duinengordel liggen 82 km aan wandelpaden, 25 km aan fietspaden op het fietsroutenetwerk, 42 km ruiter- en menroutes en een vaste mountainbikeroute van 45 km. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content