Eerste Internationale dag van jaguar: situatie is precair

© Getty Images/iStockphoto

Donderdag/Vandaag vindt voor het eerst de Internationale dag van de jaguar plaats. Het gaat immers niet goed met de diersoort.

Donderdag/Vandaag vindt voor het eerst de Internationale dag van de jaguar plaats. Dat werd beslist op de biodiversiteitstop in het Egyptische Sharm-El-Sheikh. Daar werd ook een regionaal actieplan voorgesteld dat deze soort en zijn leefgebieden op het Amerikaanse continent moet redden. Dat is geen dag te vroeg, meldt het WWF in een persbericht, aangezien het aantal jaguars in het wild is geslonken tot 15.000.

Het waren de UNDP (Ontwikkelingsprogramma van de VN), het wereldnatuurfonds WWF, de Wildlife Conservation Society en Panthera die zich achter het actieplan en de eerste Internationale dag van de jaguar schaarden.

Het gaat volgens hen niet goed met de diersoort. In het wild leven er nog maar 15.000 jaguars en hun biotoop, die zich ooit uitstrekte van het zuiden van de VS tot in het zuiden van Argentinië, is al gekrompen tot de helft.

Internationale handel in bedreigde diersoorten

Het WWF stelde zelf vast hoe schrijnend de situatie voor de jaguarpopulatie is, laat de wereldnatuurfonds weten. In het tropische regenwoud in Suriname stootten medewerkers bij een bezoek aan een nederzetting van goudzoekers op twee vers gestroopte jaguars. ‘Het feit dat verschillende delen van de dieren reeds werden klaargemaakt om geëxporteerd te worden, wijst erop dat het niet gaat om een alleenstaand geval, maar om internationale handel in bedreigde soorten’, aldus het WWF.

Een regionaal actieplan moet verandering brengen. Daarin is onder meer opgenomen dat er in heel Latijns-Amerika een samenwerking moet ontstaan voor de bescherming van de habitat van de jaguar en dat er economische systemen en acties gezocht moeten worden voor het behoud van jaguars en bijbehorende ecosystemen.

Met de opbrengsten van een campagne, die eerder deze maand werd gelanceerd, wil WWF-België investeren in de lokale bevolking om de jaguar en zijn leefgebieden beter te kunnen beschermen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content