Een zomer vol evenementen aan de kust

De kustregio heeft heel wat nieuws te bieden voor het nieuwe zomerseizoen.

De kustregio heeft heel wat nieuws te bieden voor het nieuwe zomerseizoen. ‘Trap en tram’ bijvoorbeeld, de formule om een huurfiets en tram te combineren. De kusttram mag trouwens 125 kaarsjes uitblazen dit jaar, en dat wordt op toepasselijke wijze gevierd met een Kusttramloop, een tramthriller en een tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende.

Gloednieuw is de gratis ‘Troevenkaart voor de Kust’, waarin een overzicht wordt gegeven van de belangrijke bezienswaardigheden, tips voor kinderen en weetjes over de natuur. Daarnaast is ook de nieuwe pocketgids ’20x logeren en genieten aan de Kust’, uitgegeven door Lannoo, een aanrader.

Eerder berichtten we al over Oostende als Cultuurstad Vlaanderen 2010 en Knokke met zijn uitgebreid sportief en cultureel aanbod voor de zomer. Maar ook een bezoek aan de kleinere badgemeenten loont de moeite…

Zeebrugge

Elke donderdag in juli (tot en met 29 juli) kunt u in ware Amerikaanse stijl een filmpje meepikken in openlucht, meerbepaald op het strand van Zeebrugge. De openluchtbioscoop toont telkens drie films en is bovendien volledig gratis. Tijdens de Visserijfeesten op 20 juni staat Zeebrugge in het teken van de visserij met een folkloremarkt, processie, animatie en muziek, straattheater en veel meer.

Blankenberge

Ruim 40 landen zijn er te ontdekken op het Zandsculptuurfestival in Blankenberge, dat dit jaar ‘Reis om de wereld’ als thema heeft. Het festival vindt plaats van 28 mei tot 31 augustus.
Op 8 augustus is de Belle Epoque terug in Blankenberge met de Paravangfeesten, waarvan de naam (in het Frans: paravent) verwijst naar het windscherm met zitplaatsen in Belle Epoquestijl aan de haven.

De Haan-Wenduine

De kustgemeente De Haan viert de zomer met de Reuzenfeesten op 17 en 18 juli: een tweedaags folklorefeest met een knipoog naar de visserij. De grote reuzenstoet op zaterdagavond is een aanrader! Daarnaast heeft de ‘mooiste kustgemeente van België’ internationale allure voor zijn Belle Epoquefeest ‘Trammelant’, dat plaats vindt op 7 augustus.

Bredene

Bent u een fan van Herr Seele, dan moet u beslist afzakken naar Bredene. De tentoonstelling ‘Cowboy Henk wordt 30’ viert de dertigste verjaardag van het strippersonage op een uitbundige manier. DJ Herr Seele huldigt de expositie zelf in met een fuif op 18 juni in het Staf Versluys Centrum. Dansen op wereldmuziek kunt u dan weer op het Afro Carribean Festival op 13 en 14 augustus.

Middelkerke-Westende

Deze twee badsteden leggen de nadruk op culinaire gastronomie. Op het programma staan het Visweekend in Westende (van 11 tot 13 juni), het Bierweekend in Middelkerke (van 18 tot 20 juni), het Landbouwweekend (van 17 tot 19 september) en het Champagneweekend (van 12 tot 14 november).

Nieuwpoort

Nieuwpoort hekst en keert op 10 en 11 juli terug naar de 17de eeuw met het Jeanne Panne Heksenfestival. Op zondagavond kunt u misschien voor de eerste keer in uw leven een heksenverbranding meemaken. Iets minder griezelig is ‘Nieuwpoort Swingt’ op 17 en 24 juli. De badstad zorgt voor een bijzondere dansvloer tijdens dit zomers openluchtbal.

Koksijde-Oostduinkerke

Op 9 en 10 april kunt u niet naast de ballenbaden en kindercarrousels kijken, want dan wordt de stad omgetoverd tot een gratis kinderparadijs ‘Koksijde voor Kids’. Op 26 juni ontwaakt Koksijde heel vroeg in de ochtend voor het traditionele Garnaalfeest. Garnaalvissers te paard en kruiersverenigingen te voet wedijveren met elkaar bij het garnaalvissen. Hun vangst wordt daarna gekookt op het Astridplein. Proeven kunt u op het Fabiolaplein, waar ook een folkloremarkt aan de gang is. Het feest wordt afgesloten met een Garnaalstoet op zondag 27 juni.

De Panne

De Panne verkeert in zuiderse sferen met een feestelijke Spaanse avond op 30 juli en een Afrikaanse avond op 13 augustus. Telkens op de Leopold I Esplanade, en met vuurwerk als afsluiter. Artiesten van eigen bodem zoals Arno, Daan en Jasper Erkens ziet u aan het werk tijdens het festival ‘Dranouter Aan Zee’ op 24 en 25 april.

Aïsa Knockaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content