Een weekendje kuieren door de rebelse woonbuurten van San Francisco

© Wim Denolf
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

De Golden Gate Bridge, Alcatraz en de kabeltrams gehad? Dan is het tijd voor de woonbuurten van San Francisco. The Mission, The Haight en The Castro leggen de culturele mix en rebelse aard van de stad bloot.

DAG 1

9.00 uur: ambacht in een kopje

Een koffiezaak per 2297 inwoners: welkom in de derde meest cafeïnehoudende stad van de Verenigde Staten. De vele ambachtelijke koffiebranders maken van San Francisco ook een spil van de derde koffiegolf, weg van ketens als Starbucks. Een toonaangevende naam is Four Barrel, met een vestiging in The Mission, de oudste buurt van de stad. De sfeer is er ontspannen, de koffie licht gebrand.

375 Valencia Street. fourbarrelcoffee.com


10.00 uur: onbeperkte creativiteit

Wandel verder via de blakend witte flagshipstore van Ever- lane (huisnummer 461), een lokaal label voor minimalistische basics, en sla rechtsaf 16th Street in, tot aan Creativity Expored. Onder meer Comme des Garçons en Marc Jacobs werkten al samen met dit kunstatelier voor mensen met een mentale beperking. Op weekdagen kun je de kunstenaars aan het werk zien en ontmoeten tot halfdrie; de galerie en shop voorin sluiten wat later. Sneakerfanaten houden aan de overkant halt bij Bait (huisnummer 3162) voor modieuze nichemerken.

3245 16th Street. creativityexplored.org


11.00 uur: op missie

Sla linksaf Dolores Street in voor de wieg van de stad, uit de tijd dat Spaanse franciscanen religieuze en militaire missieposten openden in Californië. Mission Dolores was in 1776 hun zesde post en overleefde net als het originele kerkinterieur de goldrush van 1848 (toen het inwonersaantal in twee jaar tijd van 800 naar 25.000 klom) alsook de aardbeving van 1906. De naburige basiliek werd wel heropgebouwd. Het kerkhof van de missie is een bevreemdende oase van rust, met eeuwenoude graven die ook te zien zijn in Hitchcocks Vertigo.

missiondolores.org

Mission Dolores
Mission Dolores© Wim Denolf


12.00 uur: sterke vrouwen

Wandel via het heuvelachtige Mission Dolores Park en 18th Street terug naar Valencia Street en je herkent snel het Women’s Building. ’s Lands eerste volledig door en voor vrouwen gerunde kunst- en gemeenschapscentrum weerstond sinds 1979 brandstichting en een pijpbom en is ook aan de buitenkant een symbool van kracht. In 1993 brachten vrouwelijke straatkunstenaars over de hele gevel een caleidoscopische mural aan, een hulde aan vrouwelijke iconen en opperwezens van over de hele wereld. Sla aan de overkant ook even Dearborn Street in, voor de weelderige volkstuin.

3543 18th Street. womensbuilding.org

Dearborn Community Garden
Dearborn Community Garden© Wim Denolf


13.00 uur: fijne rotisserie

Souvla op Valencia Street behoort tot een lokale fast- fine keten en stopt de Griekse rotisserie in een luchtig jasje. Neem je vleesgerecht in de vorm van een salade en laat je Griekse yoghurtijs aftoppen met olijfolie en zeezout.

758 Valencia Street. souvla.com


14.30 uur: openluchtgalerie

Kunst in de openbare ruimte lééft al sinds de jaren dertig in San Francisco, en met meer dan vierhonderd murals is The Mission er een broedplaats van. Jong graffiti- geweld toont zich in Clarion Alley, aan de overkant van de kruising van 18th Street en Valencia Street. Het snel wisselende aanbod gaat van ludieke taferelen tot grafisch vernuft, maar het San Francisco typerende engagement overheerst – ” Capitalism is over, if you want it.”


15.00 uur: made in SF

Windowshoppen op Valencia Street. De kilometer tussen 19th en 25th Street is een eclectische winkelbuurt met onder meer Pirate Supply Shop (826 Valencia) en Topdrawer (huisnummer 980), voor hippe tools for nomads. Lokale merken en designers zijn er bij de vleet, onder meer Betabrand (kleding, huisnummer 780), DSPTCH (tassen en accessoires, huisnummer 786), Aggregate Supply (kleding en interieurspullen, huisnummer 806), Baggu (rugzakken en tassen, huisnummer 911), Tigerlily (parfum, huisnummer 973) en Benny Gold (hipster streetwear, huisnummer 968).


16.30 uur: thuis in taart

Sla linksaf op de hoek met 25th Street en wandel tot het kruispunt met Mission Street. ‘Eat pie’ vermeldt het neonbord op de ingang van Mission Pie, en in deze huiselijke en duurzame buurtbakkerij ga je snel voor de bijl. De gebakvitrine is gevuld met dagverse taarten met onder meer braambessen, walnoten en – de specialiteit van het huis – appel en rabarber.

2901 Mission Street. missionpie.com

Mission Pie
Mission Pie© Wim Denolf


17.30 uur: latinotrots

Revoluties starten op garagepoorten en tuinschuttingen. Toch in Balmy Alley, vlak bij Mission Pie. Het steegje tussen 24th en 25th ligt in het officiële latinodistrict en werd in de jaren zeventig het canvas van de Mission Muralistas. Geïnspireerd door het lokale werk van Mexicaans muralist Diego Rivera, het Amerikaanse buitenlandse beleid en verzetsbewegingen in Centraal- en Zuid-Amerika, vertaalden ze hun politieke en sociale commentaar en trots in soms grimmige, maar altijd kleurrijke tableaus, die zorgvuldig onderhouden worden. Je herkent er onder meer Frida Kahlo en de vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop Óscar Romero.

calle24sf.org

Balmy Alley
Balmy Alley© Wim Denolf


19.30 uur: Mexico remix

Tientallen taquerias in The Mission maken hun varianten op de Mexicaanse burrito, oorspronkelijk een dubbel- gevouwen tortilla van tarwebloem, gevuld met bonen en vlees. De zogenaamde Mission-style burrito’s van de familiale eethuizen hier zijn groter, gevuld met rijst en andere ingrediënten, en een arsenaal salsa’s en sauzen. Lokale favoriet La Taquéria skipt de rijst, maar de burrito met carneasada (rund) is zijn reputatie waard en de sfeer is uitnodigend.

2889 Mission Street. facebook.com/LaTaqSF


DAG 2

9.00 uur: trendy sneetjes

Hipster toast is een fenomeen in San Francisco, met dank aan bakkerijen als The Mill, aan de rand van voormalige hippiebuurt The Haight. Het is er prettig ontbijten in het Scandinavisch aandoende interieur met veel zitruimte en natuurlijk licht, de biologische koffie en het avontuur- lijke bruine brood, belegd met onder meer roomkaas, ahornsiroop of hummus van rode bieten.

736 Divisadero Street. themillsf.com

Rare Device
Rare Device© Wim Denolf


10.00 uur: pastel & bladgoud

Wandel voorbij Rare Device (600 Divisadero Street), een goed adres voor lokale designspullen, en sla links Hayes Street in. Aan de overkant van het Alamo Square Park ligt Postcard Row: pastelkleurige, victoriaanse huizen uit de periode 1892-1896, met op de achtergrond wolkenkrabbers als de puntige Transamerica Pyramid. De stad telt naar schatting nog 14.000 houten painted ladies, die vaak frivoler zijn dan de associatie met Queen Victoria suggereert. Dat de negentiende-eeuwse goudbaronnen en industriëlen graag pronkten met hun rijkdom bewijst het met bladgoud versierde Westerfeld House aan de andere kant van het park. Het pand op de hoek van Scott en Fulton Street werd opgeknapt na de doortocht van een hippiecommune in de sixties, maar de toren en rijzige raampartijen komen recht uit een horrorprent.

Westerfeld House
Westerfeld House© Wim Denolf


11.00 uur: excentriek

Ga op Divisadero Street rechtsaf, Haight Street in, en wandel verder tot Ashbury. Het kruispunt was in de jaren zestig en zeventig het centrum van de flowerpower en teert daar ook op, maar de excentriciteit is allesbehalve passé. De winkels op Haight Street gaan van vintagepaleizen als Buffalo Exchange (huisnummer 1555) en Wasteland (huisnummer 1660) tot anarchistische boekenzaak Bound Together (huisnummer 1369) en Loved to Death (huisnummer 1681), het walhalla voor liefhebbers van goth en victoriaanse punk. Goorin Brothers (huisnummer 1446) heeft een hoofddeksel voor elke man of vrouw.

Painted ladies
Painted ladies© Wim Denolf


12.30 uur: van de zee

Tijd voor lunch. Wandel via het bosachtige Buena Vista Park en Duboce Avenue naar Market Street (25 minuten), of neem bus 37 op de hoek van Haight en Ashbury Street. Het gezellige en eenvoudige seafoodrestaurant Woodhouse Fish Company op de kruising van Market en 14th Street beloont je inspanning met lekkernijen als krabcakes, lobster rolls en – een lokale specialiteit – clam chowder: een smakelijke soep met vis en schelpdieren, geserveerd in een broodbol van zuurdeeg.

2073 Market St. woodhousefish.com

Woodhouse Fish Company
Woodhouse Fish Company© Wim Denolf


14.30 uur: bekende koppen

Market Street en een handvol modezaken voor mannen leiden naar Castro Street, de slagader van voormalige arbeiderswijk The Castro en de LGBT-tegenhanger van Haight Street. ’s Avonds is dit een uitgaanscentrum, overdag een aangename slenterplek met buurtwinkels, victoriaanse huizen en stoeptegels met de afbeelding van LGBT-iconen als Keith Haring. Verwen jezelf met een organisch ijsje van The Castro Fountain (huisnummer 554), gluur binnen in hondenwasserette Mudpuppy’s (huisnummer 536) en de authentieke barbershop Louie’s (huisnummer 422) en groet Harvey Milk op de gevel van huisnummer 575. De voormalige camerashop van ’s lands eerste openlijk homoseksuele gemeenteraadslid, doodgeschoten in 1978, herbergt nu een LGBT-actiegroep, die er T-shirts van bekende designers aanbiedt voor het goede doel.

Castro Street
Castro Street© Wim Denolf


15 uur: pioniersrol

Het compacte GLBT Historical Society Museum in 18th Street was ’s lands eerste in zijn soort. Je ontdekt er onder meer hoe de koloniale missieposten en de goldrush hier een overschot aan mannen creëerden, hoe het Amerikaanse leger homoseksuele soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog bestrafte met een enkeltje San Francisco, en de pioniersrol van de stad bij de openstelling van het huwelijk. Ook de aidscrisis en de zelforganisatie van de homogemeenschap in de jaren tachtig komen aan bod.

4127 18th Street. glbthistory.org


17.30 uur: rots op

Tijd voor een panoramische blik op de stad. Volg Castro Street tot over de kruising met Market Street, ga links op Beaver Street en neem een van de trappen die je hoger op de heuvel brengen. Na een tiental minuten bereik je de terracottakleurige rotsen op de top van Corona Heights. Het uitzicht op The Haight, The Castro en The Mission, downtown en de baai van San Francisco is zowel voor als na zonsondergang spectaculair, en haalt je helemaal uit het stadsgewoel.

Corona Heights
Corona Heights© Wim Denolf


20.00 uur: naar het paleis

Een bezoek aan The Castro is niet volledig zonder een voorstelling in het iconische en ondertussen unieke Castro Theatre: een filmpaleis uit 1922, met een majestueus interieur onder een art-decokroonluchter. Op de affiche staan recente arthousefilms, maar ook cultprenten, klassiekers en sing-alongs bij musicalfilms. Vooraf kun je om de hoek een hapje eten in de Amerikaanse bistro Finn Town (2251 Market St) of bij slow-hamburger- keten Super Duper (2304 Market Street), achteraf kun je bijpraten of de nacht op gang trekken in de Twin Peaks Tavern (401 Castro Street).

429 Castro Street. castrotheatre.com

Castro Street
Castro Street© Wim Denolf


Praktisch

  • Bezoek San Francisco in de lente of in de warme, mistvrije periode van september tot november.
  • Onder meer KLM, Lufthansa en Brussels Airlines/United Airlines verbinden Brussel met San Francisco met 1 tussenstop.
  • Becks Motor Lodge (2222 Market Street) ligt centraal tussen de buurten in deze reportage, vlak bij tram-, bus- en metrohaltes, en heeft recent gerenoveerde motelkamers.

becksmotorlodge.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content