Durbuy, het kleinste stadje ter wereld

Durbuy is een schattig middeleeuws stadje gelegen in het indrukwekkende landschap van de Ardennen in de provincie Luxemburg. Ondanks zijn geringe omvang valt er veel te zien. Het centrum waar je terugreist naar de Middeleeuwen is één en al gezelligheid. De kasseien liggen er niet helemaal recht, maar dat hoort juist bij de charme.

Een goede indruk van de werkelijke grootte van Durbuy krijg je vanaf het uitkijkpunt Belvédère waar je te voet, per fiets, met de wagen of aan boord van een toeristisch treintje heen kan gaan. Deze trein slingert langs de oude stadswallen, langs de oevers van het water en de Grand Rue aan de voet van het eeuwenoude kasteel. Nog een leuke manier om Durbuy te verkennen is door een ritje in een paardenkoets te maken.

Wat je verder niet mag missen is het Anticlinaal van Durbuy, ook wel bekend als de ‘Rots van Falize’. Dit merkwaardige geologische fenomeen in de vorm van een omgekeerde letter ‘u’ is het resultaat van miljoenen jaren van erosie. Nadat je dit meesterwerk van Moeder Natuur uitvoerig hebt bewonderd, kan je verder wandelen in het omliggende park en genieten van de beeldhouwwerken en het indrukwekkende spel van waterpartijen.

Durbuy mag nog zo klein zijn, het bezit wel het grootste vormsnoeipark ter wereld. Dit Parc des Topiaires met gebeeldhouwde buxusbomen is maar liefst tienduizend vierkante meter groot en telt meer dan 250 buxusfiguren. Je ziet er reusachtige olifanten, eekhoorns, krokodillen en zelfs het logo van Yves Saint Laurent. Vanaf het terras bij de cafeteria kan je na het wandelen genieten van een panoramisch uitzicht over Durbuy.

Met de kinderen

Een absolute must als je in de zomer met de kinderen in Durbuy neerstrijkt is Le Labyrinth. Dit reusachtig doolhof verdwijnt en verschijnt ieder jaar opnieuw. En elke keer volgens een ander grondplan. De maïsmuren zorgen voor een indrukwekkend, natuurlijk labyrint.

Een origineel gezinsuitstapje in Durbuy is de Chevrerie d’Ozo aanraden. Je leert er over de producten op basis van geitenmelk en proeft er de lekkerste kazen.

Verder kan je in de omgeving een stevige wandeling maken waarvoor je advies kan vragen bij het Office du Tourimse aan de Place Aux Foires, kajakken op de Ourthe, klimmen, mountainbiken, raften, een tour op een Vespa maken, de grotten verkennen, een avonturenparcours afleggen……

Even weg uit de drukte

Wie even weg wil van de drukte op de Place aux Foires in Durbuy, kan terecht in de Rue Eloy, waar de handelaars een nieuwe dynamiek creëren. Zo komen we vanzelf uit bij ‘La Marotte’, gebaseerd op een origineel drieledig concept. De eerste ruimte, die al 17 jaar bestaat, heeft een ruim aanbod van vintagespulletjes uit de jaren 1950-1970 (lampen, kruiken, glazen, keukengerei, emailborden, tafelkleden, gadgets…). Een tweede zaak is gespecialiseerd in snoepgoed (de cuberdons zijn om weg te smelten). In een derde ruimte is een klein café, met onder meer de zeldzame Café Liégeois. Te midden van dat alles pronkt een aangenaam en zonnig terras. “Het idee is dat je vrij rondwandelt door de verschillende ruimtes, relax, met een koffietje in de hand,” zegt Carine Tihon.

Heerlijke ijsjes

Geniet bij La Vieille Demeure van een heerlijk ijsje op een terras. Er is zelfs speciaal roomijs voor diabteici verkrijgbaar. Verder zijn er ook pannenkoeken, wafels en kleine gerechten, en dit alles in de sfeer van een oude woning.Streekgerechten

Een restaurant kiezen in Durbuy is verre van eenvoudig. Waarheen? Er zijn zo veel opties. Toch enkele tips.

L’Auberge du Marcassin biedt een traditionele keuken met tal van streekproducten uit de Belgische Ardennen, zoals heerlijke everzwijnragout. Het restaurant ligt in een klassiek gerenoveerd gebouw in het centrum van Durbuy.

In tegenstelling tot de soms érg toeristische restaurants in Durbuy ontvangt l’Auberge du Marcassin de gasten in alle eenvoud en gemoedelijkheid. Mr. Ramon stelt je een traditionele, streekgebonden keuken voor met enkele specialiteiten. Zo kan je er de paté van de chef proeven of varkenskoteletten bereid volgens de typische wijze van Durbuy. Tijdens het seizoen kan je er natuurlijk ook het Ardense wild proeven.

Ook restaurant Le Grand Café ligt in het hartje van Durbuy e nook hier wordt de kaart aangepast naargelang de seizoenen. Zo zijn er van september tot januari de heerlijkste wildgerechten te proeven.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het Grand Café in Durbuy wel degelijk een restaurant. Op de Place aux Foires verwelkomt het Grand Café zijn gasten in een verzorgde, eigentijdse omgeving. Je kan kiezen voor de dagschotel of je keuze maken uit het menu. De kaart wordt ook regelmatig aan de seizoenen aangepast. Op het terraskan je in de openlucht eten, zelfs in de herfst, want dan wordt het speciaal daarvoor verwarmd.Waar overnachten?Ardennes-Etape heeft bijna 140 vakantiewoningen in of vlakbij Durbuy in het aanbod. Een modern appartement in een gebouw uit de 13e eeuw met zicht op Durbuy of toch liever een rustig gelegen vrijstaande woning op enkele kilometers van Durbuy of nog een gerenoveerd voormalig bijgebouw van een kasteel. Kijk op de website van Ardennes-Etape, zoek op Durbuy en verfijn eventueel de zoekopdracht aan de hand van je verdere wensen en voorkeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content