Duitsland, Italië en Frankrijk voorstanders van snelle heropening van de Europese grenzen

© Getty

Italië, Duitsland en Frankrijk willen het negatieve reisadvies voor Europese landen in de zeer nabije toekomst opheffen als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat.

De Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen. Naast alle 26 EU-landen, waaronder dus ook België, behoren ook Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein daartoe. Dat blijkt uit stukken in handen van persbureau DPA, waarover de Duitse regering morgen een besluit neemt.

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) heeft op 17 maart vanwege het longvirus een wereldwijde reiswaarschuwing afgegeven. Dit algemeen geldende reisadvies zou moeten worden ingeruild voor adviezen waarbij de risico’s per land in beeld zijn gebracht. Om toeristen zo goed mogelijk te beschermen tegen een corona-infectie, wil de regering van Angela Merkel in overleg met de Europese Unie werken aan het opstellen van een aantal gemeenschappelijke criteria.

Ook Frankrijk is voorstander van een snelle heropening van de Europese grenzen. ‘Frankrijk en Duitsland moeten werken aan het onmiddellijke herstel van het vrije verkeer binnen het Schengengebied als aan de voorwaarden is voldaan’, zeggen de voorzitter van de Assemblée Nationale, Richard Ferrand, en zijn Duitse ambtsgenoot Wolfgang Schäuble in een gezamenlijke verklaring aan AFP.

Het opheffen van de reiswaarschuwing zou het startsein moeten geven voor grensoverschrijdend toerisme in Europa. In het plan staat dat ‘de heropleving van het toerisme belangrijk is voor reizigers en de Duitse reisindustrie, evenals voor de economische stabiliteit in de landen waar ze naartoe gaan.’

En ook Italië dringt aan op een gecoördineerde hervatting van reizen in Europa op 15 juni, wat de ‘D-Day’ van het toerisme zou kunnen worden. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio gezegd. In theorie is reizen tussen regio’s in Italië vanaf 3 juni mogelijk. Maar aan het eind van de week wordt een definitief besluit verwacht, aangezien de regering bezorgd blijft over de situatie in Lombardije en Piemonte, in het noorden van het land. De twee regio’s omvatten maandag twee derde van de nieuwe besmettingsgevallen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content