Dublin

Overdag een vredig stadje aan de Liffey, ’s nachts een waar uitgaansparadijs. Dublin is ideaal voor een korte, ontspannende citytrip.

Overdag een vredig stadje aan de Liffey, ’s nachts een waar uitgaansparadijs. Dublin is ideaal voor een korte, ontspannende citytrip.

Wat moet je zien?GeschiedenisShoppingAan tafelAfter 8EvenementenOnderweg in de stadHoe geraak je er?Tips

De Ierse hoofdstad Dublin ligt aan de oostkust van het eiland. De stad dankt haar naam aan ‘Dubh Linn’, wat Iers is voor zwarte poel of zwart water. Die oorspronkelijke locatie van de ‘zwarte poel’ ligt nu in de schaduw van Dublin Castle. Dat bestaat deels uit een middeleeuws complex en deels uit 18e-eeuwse gebouwen.

De rivier ‘Liffey’ verdeelt Dublin in een noordelijke en zuidelijke helft. De Northside wordt gezien als de armere kant, de kant van de werkende klasse, terwijl de Southside de kant is voor de rijkere midden- en hogere klassen. Al staat het huis van de president wel aan de noordkant in het Phoenixpark. Het park, waar ook Dublin Zoo ligt, is het grootste ingesloten park in een Europese stad. Ook Dublins rijkste wijken, the Hill of Howth, liggen aan de noordkant. Je kan er ontsnappen aan de stedelijke drukte en er lekker uitwaaien langs de grillige kust.

Via de Ha’penny Bridge, de witte voetgangersbrug waarvoor je vroeger een halve penny moest betalen, kan je van noord naar zuid. De voornaamste bezienswaardigheden bevinden zich in het zuidelijke deel van de stad.

Zo is de universiteitscampus van Trinity College, dat het rijk geïllustreerde manuscript ‘Book of Kells’ herbergt, zeker een bezoekje waard. Bij de campus staat het beeld van Molly Malone, de mooie vissersvrouw uit de officieuze hymne van Dublin ‘In Dublin’s fair city’. Op O’Connell Street vindt men de Millennium Spire, ter ere van het nieuwe millennium, en een beeld van de voormalige burgemeester Daniel O’Connell zelf.

Andere bekende Ieren die een beeld in Dublin hebben, zijn de schrijvers James Joyce en Oscar Wilde. Ook zanger Phil Lynott (Thin Lizzy) is vereeuwigd met een standbeeld in Harry Street, een zijstraat van Grafton Street. Dat zijn de twee belangrijkste winkelstraten.

’s Avonds bruist de wijk rond de Liffey, beter bekend als Temple Bar, van het leven. De Ieren zijn trots op hun pubs en beweren dat ze de beste in de hele wereld zijn. Die reputatie dankt de stad voor een groot deel aan de aanwezigheid van de brouwerij van het beroemde zwartbruine Guinness en van de oude Jameson-distilleerderij.

De laatste jaren vinden veel grote bedrijven de weg naar Dublin. Omdat veel van die bedrijven prestigieuze architecturale pareltjes neerzetten in het havengebied, kent de wijk ‘Docklands’ een enorme opwaardering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content