Droomlandschap in Museum M

Van 27 juni tot en met 6 oktober 2013 loopt in M – Museum Leuven de tentoonstelling thank you silence van Ugo Rondinone. De tentoonstelling vormt een totaalbeeld van het oeuvre van de hedendaagse Zwitserse kunstenaar.

Van 27 juni tot en met 6 oktober 2013 loopt in M – Museum Leuven de tentoonstelling thank you silence van Ugo Rondinone. De tentoonstelling vormt een totaalbeeld van het oeuvre van de hedendaagse Zwitserse kunstenaar.

Voor het eerst in België worden kunstwerken uit verschillende reeksen van zijn werk samengebracht. Daarnaast wordt ook nieuw werk getoond, in de vorm van een speciaal op maat van het museum ontwikkelde installatie.

Ugo Rondinone ontwikkelt sinds ruim twintig jaar een oeuvre in een veelheid aan media: van schilderkunst, grafisch werk, sculptuur, fotografie tot video en geluid. Een tentoonstelling van deze kunstenaar vormt steeds, zoals hijzelf omschrijft, een droomlandschap om de toeschouwer naar een andere werkelijkheid te leiden. In M is dit niet anders. De confrontatie van de verschillende tentoongestelde reeksen werken wekt een bevreemdende, verstilde sfeer op.

Nude

‘nude’ is een serie van levensgrote wassen beelden, hyperrealistische figuren: veertien naakte mannen en vrouwen, zittend op de grond, lijken diep in gedachten verzonken, alsof ze ieder moment kunnen ontwaken.

Primitive

Daarnaast is er de reeks ‘primitive’, 59 met de hand geboetseerde vogelbeeldjes in brons, op het eerste zicht een schare die net neergestreken is in het museum. Elke vogel draagt een titel die verwijst naar het heelal of naar natuurfenomenen zoals de maan, een regenboog, een wolk, een berg, de Melkweg, vuur of water. De kunstenaar maakte ze in een beperkte tijdsspanne: één vogel per dag.

Tijd

De notie ’tijd’ keert ook terug in verschillende ongewone klokken in glasraam, waarop geen enkele uur-aanduiding te zien is. De raamopeningen van de zalen worden hiervoor dichtgemaakt waardoor het daglicht gefilterd en gekleurd binnenvalt.

Poëzie

In M Leuven presenteert Rondinone voor het eerst zijn volledige reeks poëzieverzen. Hij brengt een 40-tal verzen met potlood aan op de muren, wat de kwetsbaarheid van zijn gedichten des te tastbaar maakt. Het zijn vaak vrij bondige poëtische mijmeringen over vergankelijkheid en het menselijke bestaan zoals ’turn back time let’s start this day again’.

Ten slotte presenteert hij vier unieke geometrische volumes op maat van enkele zalen in het museum gemaakt. Een monumentale schans, een driehoek en een rechthoekig volume bekleed met een soort aarde, vervormen het uitzicht van de opeenvolgende zalen.

In de laatste zaal, op het hoogste punt van het museum, maakt Ugo Rondinone een grote installatie die binnenin volledig bekleed is met kindertekeningen. De zonnetjes werden speciaal op zijn vraag getekend door een groot aantal kinderen uit Leuven en omstreken.

BIO

Ugo Rondinone (°1964) leeft en werkt in New York. Zijn werk werd reeds tentoongesteld over de hele wereld. Hij vertegenwoordigde zijn land tijdens de Biënnale van Venetië in 2007. Daarnaast was hij ook curator van een aantal tentoonstellingen. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Eva Presenhuber (Zürich), Barbara Gladstone Gallery (New York – Brussel), Galerie Almine Rech (Parijs – Brussel), Sadie Coles HQ (Londen) en Galerie Esther Schipper (Berlijn). (ANP/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content