Droom weg bij deze ‘abandoned places’ van Henk Van Rensbergen

© Lannoo

Of het nu met onze zin voor volmaaktheid te maken heeft, weet ik niet, maar de belangstelling voor het verval van ruïnes en liefst van spectaculaire gebouwen als fabrieken, theaters, kastelen of zelfs gevangenissen, was nooit zo groot als tegenwoordig. Dit is een flink contrast met onze gladde wereld.

De man die de wereld rondtrekt om op al deze verlaten plaatsen, de Abandoned Places, foto’s te maken is Henk Van Rensbergen. Deze Belgische fotograaf werkt bovendien als piloot van een Boeing 787, waardoor hij zowat constant de globe rondreist. Bovendien beschikt hij over een uitgebreid netwerk aan contacten waardoor hij overal in spannende gebouwen binnengeraakt. Wat uiteraard niet ongevaarlijk is, want het gaat om verlaten plekken.

Bijvoorbeeld een oud theater dat veertig jaar geleden werd gesloten en op sierlijke wijze vervalt. Het plaasteren decor valt op de grond, planten en schimmels nemen bezit van de muren en de plafonds. Er groeien bomen door het dak of de gevels zijn bekleed met een dikke laag klimop. Het is een wonder om te zien hoe de tijd en de natuur zich meester maken van een gebouw. Verval heeft de mens trouwens altijd gefascineerd. In die context hoort trouwens ook de geboorte van de archeologie thuis, in de 18de eeuw, toen de ruïnes van Pompeï en Herculanum werden ontdekt. Dit sprak tot de verbeelding.

Van Sri Lanka tot Japan.

Henk Van Rensbergen kocht zijn eerste camera in 1984. Eerst verkende hij de eigen streek, daarna trok hij naar de verlaten fabrieken van Wallonië. Vervolgens ging hij ook in het buitenland speurneuzen. Nu reist hij van Sri Lanka naar Mexico, Japan, Brazilië en de States. In zijn nieuwste boek bij uitgeverij Lannoo, laat hij een soort resumé zien van waar hij de afgelopen jaren was. Er zitten ook heel wat schitterende beelden bij uit ons land. Het gaat om een klein boekje, tabletformaat, dat je even doet wegdromen: heerlijk spannend!

Abandoned Places en Urban Exploration.

Henk Van Rensbergen is trouwens een van de pioniers van deze architectuurexploratie. Je kunt zijn werk zien op verschillende sites. Hij ontwikkelde ook een gedragscode voor wie op stap gaat. Zo mag je volgens de regels van de Urban Exploration bij een bezoek aan een verlaten plek niets aanraken of meenemen naar huis. Je moet de plek respecteren zoals hij is. En je gaat ook nergens binnen waar nog mensen wonen.

Het nieuwste boek van Henk Van Rensbergen “Abandoned Places” (uitgeverij Lannoo) kost 15,99 euro. Voor meer info over het werk van Henk Van Rensbergen: www.abandoned-places.com en www.urbanexploration.be en www.henkvanrensbergen.com.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content