Driekwart van de wereldbevolking wil reservaat op de Noordpool

© Reuters

Driekwart van de internationale gemeenschap vindt dat er een beschermd gebied moet komen in het poolgebied. En zeven op de tien vinden dat oliebedrijven of zware industrie geen zaken hebben in het gebied.

Dat blijkt uit een bevraging in dertig landen in opdracht van Greenpeace.

Het onderzoek door het Canadese onderzoeksbureau RIWI in 30 landen, op 6 continenten en in 22 talen, is volgens Greenpeace het eerste wereldwijde onderzoek naar een mogelijk noordpoolreservaat.

Momenteel is amper 1,5 procent van de Arctische Oceaan beschermd, dat is het laagste cijfer van alle oceanen. Uit de bevraging blijkt dat een grote meerderheid van de respondenten, 74 procent, gewonnen is voor het idee van een formele bescherming. Daarnaast blijkt 71 procent van mening dat er voor oliebedrijven of zware industrie geen plaats is in het hele poolgebied.

Sterk signaal

“De wereldleiders hebben nu een sterk signaal gekregen dat de bevolking actie wil in het poolgebied en niet langer genegeerd wil worden”, zegt Greenpeace-directeur Kumi Naidoo. “Ze hebben nu zowel het mandaat als de gelegenheid om iets te ondernemen voor de gezondheid van het klimaat en het poolgebied. De wereld kijkt en eist actie.”

In elk van de onderzochte landen blijkt er een meerderheid te zijn voor het idee. De meeste steun komt uit Argentinië, Italië, India en Zuid-Afrika. Maar ook in landen met belangen in het gebied, zoals de VS en Canada, blijkt zo’n 80 procent voorstander.

“Het lijdt geen twijfel dat het lot van het poolgebied ons allemaal aanbelangt”, zegt Naidoo. “Jammer genoeg verzaken de regeringen aan hun verantwoordelijkheid om ons milieu en klimaat te beschermen voor de toekomst van onze kinderen.” (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content