Drie nieuwe musea van Pritzker Prize winnaars

© Reuters

Dit najaar openen drie musea van architecten die ooit de prestigieuze Pritzker Prize wonnen.

1. Aga Khan Museum in Toronto

De Japanse architect Fumihiko Maki bouwde in Toronto het monumentale Aga Khan Museum. Het gebouw lijkt op een witte doos die zich opent, en de uitstekende hoeken en daken creëren een schaduwspel op de omringende terrassen en vijvers. De museumcollectie omvat meer dan duizend objecten uit islamculturen over de hele wereld.

2. Aspen Art Museum in Aspen

Het chique Amerikaanse skioord Aspen lokt elk jaar celebrity’s van over de hele wereld, en die kunnen daar vanaf nu ook aan art watching doen. De Japanse architect Shigeru Ban, die dit jaar de Pritzker Prize won, zette er het Aspen Art Museum neer. In de typische stijl van Ban is het gebouw zelf een glazen box, met een houten doorkijkconstructie eromheen gedrapeerd.

3. Fondation Louis Vuitton in Parijs

Op 27 oktober opent in Parijs de langverwachte en veelbesproken Fondation Louis Vuitton, getekend Frank Gehry. Hij bouwde acht jaar aan zijn cloud of glass en LV-topman Bernard Arnault hoopt dat zíjn museum voor hedendaagse kunst minstens even populair wordt als Gehry’s Guggenheim in Bilbao. Tegelijkertijd loopt in het Centre Pompidou een overzichtsexpo van de Amerikaanse architect.

Expo van 8 oktober tot 26 januari. (VH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content