Drie dagen Drenthe

In Vlaanderen is Drenthe vrij onbekend. Onterecht, want u kunt daar bijzondere natuurwaarden ontdekken en dus heel wat leren van de beheerders. Net zoals bij ons is er bos, heide en grasland, maar dan wel van superkwaliteit. Dat is te danken aan het goede natuurbeheer en het feit dat Drenthe pas later ontgonnen is dan de rest van Nederland.

Ook op andere vlakken is er ook heel wat te beleven. Zo is er de geschiedenis van de hoogveenontginning en de mysterieuze prehistorische hunebedden, die meer dan 5000 jaar oud zijn. Het Hunebedmuseum ontbreekt dan ook niet op ons programma.

De vochtige graslanden van de Drentsche Aa zijn op Europese schaal bij de meest interessante en best bewaarde. Nergens in Vlaanderen wordt er op deze schaal aan graslandbeheer gedaan voor natuurwaarden. De Jeneverbes doet het in Drenthe nog vrij goed op de heides, die gewoonlijk worden beheerd met de lokale Drentse heideschapen.

Omdat het bezoek vrij kort is een selectie gemaakt uit de veelheid die Drenthe te bieden heeft. De nadruk ligt weliswaar op natuurwaarden en natuurbeheer, maar voorkennis is niet vereist. Iedereen met een hart voor de natuur kan deelnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content