Drie Belgische musea organiseren activiteiten voor baby’s en peuters

© Belga

In het Antwerpse MAS, het Gentse Museum voor Schone Kunsten en het Brusselse Museum van de Molen en de Voeding loopt dit jaar tijdens de krokusvakantie een proefproject met activiteiten voor 0- tot 4-jarigen.

De musea willen in samenwerking met het steunpunt voor cultureel erfgoed Faro en de Gezinsbond naar buitenlands voorbeeld een specifiek aanbod voor baby’s en kleuters creëren, zodat kinderen cultuur al met de spreekwoordelijke paplepel kunnen meekrijgen.

Volgens Faro is het de bedoeling de activiteiten op termijn ook structureel te verankeren en om ook andere musea het voorbeeld te laten volgen. De combinatie van kleine kinderen en musea lijkt misschien niet evident, maar volgens Faro kunnen musea wel degelijk veel betekenen in de ontwikkeling van de allerkleinsten. “Het museum kan voor het kind een omgeving zijn van sociaal en emotioneel welbevinden”, klinkt het. “Baby’s en peuters ontdekken de wereld via hun zintuigen: kruipen, ruiken, voelen, luisteren, .. Jonge ouders voelen zich bovendien gesteund in hun opvoedende rol als het museum activiteiten inricht die specifiek voor hen zijn bedoeld.”

Essentieel kinderrecht

Het steunpunt denkt ook dat wie al vroeg in contact komt met musea, later ook meer geneigd zal zijn om met de eigen kinderen terug te keren. Daarnaast wordt een museum kunnen bezoeken gewoon als een essentieel kinderrecht gezien.

In het MAS is er tijdens de krokusvakantie onder meer een tekenworkshop, een familierondleiding en een voorleesprogramma. In het MSK Gent zijn kinderen welkom in een “proeftuin” met speel- en ontdekkingsmatten, en het Museum van de Molen en de Voeding biedt keukenexperimenten aan rond bijvoorbeeld het maken van marsepein.

Het project is een onderdeel van Krokuskriebels, een initiatief van de Gezinsbond dat een cultureel programma aanbiedt voor gezinnen tijdens de krokusvakantie. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content