Drenthe krijgt een ‘Hunebed Highway’

Dolmen at moorland in Holland © Getty Images/iStockphoto

Europa krijgt er op 9 juli 2018 officieel een nieuwe historische route bij. De Drentse Provinciale weg N34, die loopt van Zuidlaren tot Coevorden, wordt dan namelijk officieel omgedoopt tot Hunebed Highway N34. De weg wordt een evenknie van de ‘Route Napoleon’ in Frankrijk en ‘Route 66’ in de VS.

‘Het bekt goed en de vlag dekt de lading. Van de 53 hunebedden in Drenthe staan er 47 aan de N34. Zie dit maar als een toeristische impuls met het doel meer bezoekers naar het gebied te trekken’, zegt gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe. Drenthe heeft inmiddels borden met het logo laten maken. ‘Binnenkort staan ze er’, garandeert Brink.

‘Niemand die tussen Zuidlaren en Coevorden de N34 op rijdt kan straks om de blauw-rode borden heen. Behalve aan de N34 zelf worden ze ook aan de toeritten geplaatst’ aldus Brink. Tijdens de omdoping van de weg is ook de officiele start van de ‘Hunebed Highway Business Club’ die voornamelijk bestaat uit bedrijven langs de N34. Het Drents Jeugdorkest treedt tijdens de opening op en brengt de ‘Hunebed Highway Rapsodie’ ten gehore.

De contouren van het logo zijn die van de ‘Route 66’, de 3940 kilometer lange legendarische autoweg door de Verenigde Staten. De ‘Route Napoléon’ is een toeristische route in het zuiden van Frankrijk. Ze werd in 1932 geopend en gaat terug op het historische traject dat Napoleon Bonaparte volgde toen hij terugkeerde uit ballingschap van het eiland Elba.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content