Doorkruis Luxemburg op de fiets

© ONT Luxemburg

Heuvelruggen, uitgestrekte wouden, betoverend industrieel braakland – met zo veel afwisseling in het landschap komt zelfs de meest ambitieuze mountainbiker volledig aan zijn trekken.

In de Ardennen lonken 17 officiële mountainbiketochten met afstanden tussen 10 en 40 km en de meest uiteenlopende topografie en moeilijkheidsgraad. Sommige trajecten zijn eerder voor ervaren en getrainde mountainbikers geschikt, terwijl andere plezier bieden voor het hele gezin, zelfs voor de kleinste fietsertjes.

Iets minder groen, maar wel tamelijk uniek zijn de wegen in het Land van de Rode Aarde, waar vroeger ijzererts voor de staalproductie werd ontgonnen. De door planten overwoekerde groeven en dalen ontstaan door ingestorte mijngangen en ondergrondse ruimtes doorsnijden het landschap dat meer dan een eeuw lang in het teken van de mijnindustrie stond. De stilgelegde open groeve “Lalléngerbierg” werd door een vzw omgevormd tot een echt bikepark, waar regelmatig beginnerscursussen downhill voor avontuurlijke bezoekers worden aangeboden. En in de wouden in het natuurgebied “Ellergronn” en aan de “Gaalgebierg” zijn de routes zo talrijk dat tweewielerfanaten keuze te over hebben.

Het unieke decor van het dichtbeboste, heuvelachtige Müllerthal met zijn bizarre rotsformaties is als het ware als mountainbikeparadijs voorbestemd. De moeilijkheidsgraad van de tochten is variabel, maar elke sportieveling komt hier zeker aan zijn trekken.

De meest recente routes zijn rond de wijnbergen aan de Moezel te vinden. De vijf meest afwisselende trajecten met een totale afstand van 100 km starten in de dorpen Dalheim, Greiveldingen, Grevenmacher, Manternach en Wormeldigen en voeren door een sprookjesachtig landschap met talloze wijnstokken en steeds weer adembenemend mooie panoramische uitzichten op de majestueus kronkelende grensrivier met zijn plezierbootjes en waterskiërs bij mooi weer.

Het maakt niet uit in welke landstreek de mountainbikers onderweg zijn, overal vinden ze bij het vertrekpunt borden met uitgebreide informatie over de respectieve route. Op het traject zelf staan opnieuw borden met wetenswaardigheden over de dorpen die de fietsers op dat ogenblik doorkruisen en alle bezienswaardigheden en nogmaals de moeilijkheidsgraad. Uiteraard werd er ook aan de innerlijke mens gedacht. In de meeste van deze idyllische plaatsen zijn er leuke eetgelegenheden die de tweewielerfanaten met hun lokale specialiteiten uitnodigen voor een kleine rustpauze. En wie na een rijkelijke maaltijd niet meer verder kan trappen of gewoon te moe is, vindt in elk dorp een halte van het openbaar vervoer. Met de bus komt iedereen zonder verdere lichamelijke inspanning weer bij zijn vertrekpunt.

Meer informatie over de afzonderlijke mountainbiketrajecten vindt u op Visit Luxembourg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content