Doel: veel meer dan alleen het fotogenieke spookstadje

© Sandra Koning - Toerisme Oost-Vlaanderen
Zoë Nassel Medewerker Weekend.be

Er valt heel wat te proeven, beleven en ontdekken deze maanden. Van pop-upzomerbar tot restaurant over museum: hier vind je ons deze zomer.

Doel, de plaats waar kerncentrales, de Schelde en bijbehorend havenverkeer samenkomen ligt in werkelijkheid in imponerend poldergebied. Dat kun je bekijken vanop de Radartoren.

De huidige Radartoren, ook wel ‘Ouden Doel’ genoemd, kwam er ter vervanging van een andere toren. Als onderdeel van de Schelderadarketen is de acht meter hoge toren meer dan een toeristische attractie: hij leidt samen met andere bemande en onbemande torens het scheepvaartverkeer op de Westerschelde.

‘Je hebt er een indrukwekkend zicht over de drie belangrijke componenten van de streek’, zegt Inge Brocken, schepen van toerisme Beveren. De toren bevindt zich op de grens van de Hedwige Prosperpolder en de Doelpolder. Van hieruit zie je de haven van Antwerpen, de natuur van Groot-Saeftinghe en het landbouwgebied. Die componenten worden verbonden door de Schelde. ‘De rivier bepaalt al honderden jaren het uitzicht van het poldergebied. Alles wordt beïnvloed door het ritme van het getij.’

Als je dan toch de toren bezoekt, wandel of fiets dan ineens tot bij Ouden Doel, een klein dijkgehucht dat al vijfhonderd jaar bestaat. Via Ouden Doel kun je nog verder gaan via de fietsroute langs Prosperpolder en de andere Scheldegehuchten van het grensgebied tussen België en Nederland.

Wie wil genieten van een prachtig uitzicht en de toren, komt er best wanneer het laagwater is. ‘Bij laagwater komt de rietkraag vrij en gaan de koeien tot diep aan de oevers van de Schelde graven, een idyllisch zicht’, aldus Brocken.

Niet bereikbaar met de wagen, parkeren aan Zoetenberm 6A, 9130 Doel, beveren.be/toerisme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content