Dit zijn 's werelds mooiste reisfoto's van 2019

Een besneeuwd vissersdorpje in Groenland, een gier die de lucht doorklieft in Spanje en drie actrices die zich voorbereiden op een operavoorstelling in China. Dat zijn de grote winnaars van de Travel Photographer of the Year Awards 2019 van National Geographic.

Dit zijn 's werelds mooiste reisfoto's van 2019
'Greenlandic Winter' door Weimin Chu © Weimin Chu/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Duizenden fotografen uit de hele wereld zonden hun mooiste foto's in van mensen, dieren en steden. Een panel van professionele reisfotografen beoordeelde in opdracht van National Geographic elke foto. Na lang beraad ging de felbegeerde Grand Prize 2019 naar 'Greenlandic Winter' van Weimin Chu. Het is een bijzonder poëtisch beeld, van het in sneeuw omhulde vissersdorpje Upernavik.

In totaal waren er negen winnaars in drie categorieën: Natuur, Steden en Mensen. Achter elke foto schuilt het persoonlijke verhaal van de fotograaf, dat je hier kan lezen.

'Greenlandic Winter' © Weimin Chu/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Grote Prijs en Eerste plaats, Steden

Upernavik is een vissersdorpje op een klein eiland in het westen van Groenland. De huizen in Groenland worden in verschillende kleuren geschilderd, naargelang de functie - van rood voor winkels tot blauw voor vissershuizen. Die kleuren zijn handig als herkenningspunt in een besneeuwd wit landschap. Weimin Chu nam de foto tijdens zijn verblijf van drie maanden in Groenland, waarin hij het dagelijkse leven op beeld vastlegde.

'In the Age of Aviation' © Jassen Todorov/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Tweede plaats, Steden

Deze foto biedt een zeldzame blik vanuit de lucht op de internationale luchthaven van San Francisco. De fotograaf droomde er al lang van om de vluchtbewegingen op de luchthaven vast te leggen, en hij slaagde erin om toestemming te krijgen om over de landingsbanen te vliegen. Alleen was het die dag enorm winderig, wat het extra moeilijk maakte om een stabiele foto te nemen. 'De vlucht was erg uitdagend maar ook zo speciaal, dat ik er nadien dagen niet van kon slapen', aldus fotograaf Jassen Todorov.

'Streets of Dhaka' © Sandipani Chattopadhyay/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Derde plaats, Steden

Mensen bidden op straat in Dhaka, Bangladesh tijdens de Bishwa Ijtema, een jaarlijkse gebedsviering van moslims. Miljoenen mensen komen elk jaar naar Dhaka, wat het tot een van de grootste vreedzame bijeenkomsten ter wereld maakt. De gebedsruimtes zijn niet groot genoeg om al deze moslims een plaats te geven, dus heel wat mensen verzamelen in Tongi, de hoofdstraat van Dhaka. Al het grondtransport en oversteekplaatsen voor voetgangers zijn in die tijd opgeschort.

'Tender Eyes' © Tamara Blazquez Haik/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Eerste plaats, Natuur

Een vale gier cirkelt door de lucht in het Monfragüe Nationaal Park in Spanje. 'Hoe kan iemand zeggen dat gieren onheil met zich meebrengen, als ze zo'n tederheid in hun ogen kunnen leggen?' vraagt de fotografe zich af. Gieren zijn nobele en majestueuze dieren - de koningen van de hemel. Als we ze hoog boven ons door de lucht zien vliegen, kunnen we alleen maar nederig toekijken.

'Dream Catcher' © Danny Sepkowski/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Tweede plaats, Natuur

Wat gebeurt er net voor een golf breekt? Met die vraag ging fotograaf Danny Sepkowski het afgelopen jaar aan de slag. Op de dag waarop deze foto werd genomen, besloot hij de zonsondergang aan de oostkant van Oahu in Hawaï in beeld te brengen. 's Ochtends waren er nog 100 fotografen in de buurt, maar 's avonds had hij het strand voor zich alleen. 'Ik moest diep in mijn zoeker kijken terwijl deze golf brak. Geen gemakkelijke taak voor een fotograaf, als er een golf op het punt staat je te verpletteren.'

'Dusky Dolphins' © Scott Portelli/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Derde plaats, Natuur

De donkergestreepte dolfijn zwemt vaak in grote groepen, op zoek naar voedsel in de diepe canyons van Kaikoura, Nieuw-Zeeland. Deze prachtige dieren glijden moeiteloos en behendig door de oceaan. Vaak houden ze dezelfde snelheid aan als een passerende speedboot. Scott Portelli: 'Ik wachtte op de boeg van de boot, en drukte af nét voor de dolfijn door het wateroppervlak brak. Zijn elegante, gestroomlijnde lichaam werd nog extra geaccentueerd door het heldere water.'

'Showtime' © Huaifeng Li/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Eerste plaats, Mensen

Enkele actrices in traditionele klederdracht bereiden zich voor op een operavoorstelling in Licheng, China. De fotograaf spendeerde de hele dag met deze acteurs, van in de make-upstoel tot aan de voorstelling zelf.

'Daily Routine' © Yoshiki Fujiwara/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Tweede plaats, Mensen

Deze foto werd genomen in een openbaar parkje in Hongkong. Toen de fotograaf in de namiddag een kijkje ging nemen, werd het park overspoeld door basketballende jongeren. Maar bij zonsopgang was het een totaal andere plaats, met een stille en ingetogen atmosfeer. 'Het voelde bijna goddelijk toen ik een oude man zag die tai chi deed in de opgaande zon', aldus de fotograaf.

'Horses' © José Antonio Zamora/2019 National Geographic Travel Photo Contest

Derde plaats, Mensen

Elk jaar vindt in het Spaanse dorp San Bartolomé de Pinares een eeuwenoud gebruik plaats waarbij paarden door vuur moeten lopen. Het gaat om een reinigingsritueel waarbij men dacht dat het vuur de dieren beschermde tegen ziekten. De fotograaf is erg geïnteresseerd in het fotograferen van oude rituelen en reisde Spanje door om erbij te kunnen zijn. Volgens de lokale bevolking lijden de paarden geen pijn tijdens het vuurfeest.

Lees ook: Dit zijn de plaatsen die je volgens National Geographic in 2019 moet bezoeken