Dit zijn de 'Zeven nieuwe wonderen van Portugal'

Dit zijn de 'Zeven nieuwe wonderen van Portugal'
© iStockphoto

Portugal organiseert ieder jaar de verkiezing 7 Maravilhas de Portugal waarbij zeven wonderen in het land gekozen worden. Dit jaar had de verkiezing 'dorpjes' als thema. Er werden winnaars gekozen in zeven categorieën: plattelandsdorpen, kustplaatsen, afgelegen dorpjes, gelegen aan een rivier, authentieke dorpjes, monumentale dorpjes en dorpjes in een beschermd natuurgebied. Deze zeven dorpen zijn zo bijzonder dat ze een jaar lang de titel 'wonder van Portugal' mogen dragen.

Lees ook

35 prachtige plaatsen in Portugal

20 dingen die je misschien nog niet wist over Portugal

10 redenen om naar Alentejo te gaan

Acht redenen om Midden-Portugal te bezoeken

Sistelo, winnaar in de categorie 'plattelandsdorpen' © Joseolgon, Wikicommons

Het middeleeuwse dorpje Sistelo wordt wel 'het kleine Tibetaanse Portugal' genoemd om de terassen die doen denken aan de rijstvelden in Azie. Deze 'Solcalcos' werden aangelegd om erosie te voorkomen.

Sistelo © Joseolgon, Wikicommons

Sistelo telt maar iets meer dan 300 inwoners en ligt in de prachtige natuur van het Peneda-Geres Nationaal Park. Opvallend zijn de granieten huizen en typische 'espigueiros': kleine graanschuurtjes.

Sistelo © Pedro, Wikicommons

Faja dos Cubres in de categorie 'kustplaatsen' © Franzfoto, Wikicommons

Faja dos Cubres ligt aan de noordkust van het eiland Sao Jorge op de Azoren. Het kleine plaatsje aan de voet van de bergen, op een smalle strook langs de kust, bereik je via een slingerende, steile weg.

Faja dos Cubres © Jose Luiz Avilla Silveira/Pedro Noronhae Costa, Wikicommons

Faja dos Cubres is vertrek- en eindpunt van een schitterende kustwandeling. Dankzij de lagune komt hier een groot aantal planten en bloemen voor en vliegen trekvogels graag voorbij om te overnachten.

Faja dos Cubres © Jose Luiz Avilla Silveira/Pedro Noronhae Costa, Wikicommons

Dornes in de categorie 'rivierdorpjes' © Noticiadozezere, Wikicommons

Dornes telt zo'n 600 inwoners en ligt op een smal schiereiland in een stuwmeer. De geschiedenis van het dorpje gaat terug tot de tijd van de Romeinen.

Dornes © Walter Fiedler, Wikicommons

Dornes is een rustig dorpje met mooie strandjes en een schitterende omgeving. Bezienswaardigheden zijn onder andere een kerkje uit de 14e eeuw en de verdedigingstoren die trots boven het dorpje uitsteekt.

Dornes © Walter Fiedler, Wikicommons

Piódão in de categorie 'afgelegen dorpjes' © Concierge2c, Wikicommons

Piódão ligt middenin het Serra do Acor-gebergte. De leistenen huisjes zijn in de vorm van een amfitheater tegen de bergwanden aangebouwd en lijken bijna deel uit te maken van de natuurlijke omgeving.

Piódão © Isol, Wikicommons

Dankzij de bijzondere ligging, geschiedenis en grijze leistenen huizen is Piódão sinds 1978 een nationaal monument.

Piódão © Tercio Leal, Wikicommons

De deuren en ramen in Piódão hebben allemaal dezelfde kleur blauw. De reden daarvoor heeft alles te maken met de afgelegen ligging. Vroeger verkocht de winkel in het dorpje enkel blauwe verf. Voor de inwoners was het te ingewikkeld om ergens anders verf te gaan kopen en dus gebruikte iedereen die blauwe verf. En die traditie houden ze nu nog altijd in ere.

Rio de Onor in de categorie 'in een beschermd natuurgebied' © M. Peinado, Wikicommons

Rio de Onor is een klein gehucht met nog geen honderd inwoners. De ene helft van het dorpje ligt in Portugal, de andere helft - gescheiden door de rivier - ligt in Spanje.

Rio de Onor © M. Peinado, Wikicommons

In het dorpje met granieten huizen met houten balkonnetjes word je terug gekatapulteerd naar de tijd dat er nog ezeltjes vrij rondwandelden, koetsen met paarden door de straten hobbelden en inwoners samen gemeenschappelijke tuintjes onderhielden.

Rio de Onor © M. Peinado, Wikicommons

Castelo Rodrigo in de categorie 'authentieke' dorpjes © iStockphoto

Castelo Rodrigo ligt majestueus op de top van een heuvel met schitterend uitzicht over een uitgestrekte vallei. Onder andere de oude stadsmuren, de ruïne van een paleis, een 16e-eeuwse schandpaal en kerk herinneren aan het roemrijke middeleeuwse verleden.

Castelo Rodrigo © iStockphoto

Castelo Rodrigo © iStockphoto

Monsaraz in de categorie 'monument' © iStockphoto

Monsaraz, met krap duizend inwoners, is een vrolijk ogend dorpje met witte huizen en rode daken temidden van een groene omgeving, vlakbij de Spaanse grens.

Monsaraz © iStockphoto

In de straten van Monsaraz is het, omdat er geen auto's mogen rijden, heerlijk rustig.

Monsaraz © iStockphoto