Dit zijn de veiligste luchtvaartmaatschappijen

© Reuters

Luchtvaartmaatschappijen uit Azië en het Midden-Oosten domineren de top van de veiligste maatschappijen ter wereld.

Helemaal bovenaan staat opnieuw Cathay Pacific, dat gevestigd is in Hongkong. Dat blijkt uit een ranking opgesteld door het Duitse onderzoeksbureau voor vliegtuigongevallen JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre).

Op de tweede plaats staat Air New Zealand; dan volgen Hainan Airlines (China) en Qatar Airways. Op vijf staat de eerste Europese maatschappij: het Nederlandse KLM.

De top 12 wordt vervolledigd door Eva Air (Taiwan), Emirates, Etihad Airways (beide uit Verenigde Arabische Emiraten), Qantas (Australië), Japan Airlines, All Nippon Airways (Japan) en Lufthansa (Duitsland). Brussels Airlines wordt niet vermeld in de top 60.

2016: het op een na veiligste jaar

Volgens JACDEC kregen de zestig veiligste maatschappijen vorig jaar wel met ongevallen te maken waarbij vliegtuigen vernield werden, maar viel daarbij geen enkele dode te betreuren.

De onderzoekers stellen de ranglijst op op basis van berekeningen die de prestaties van de voorbije 30 jaar in acht nemen. Eerder had JACDEC al laten weten dat er vorig jaar wereldwijd 321 doden vielen bij vliegtuigongevallen (met toestellen met minstens 19 zitplaatsen).

Het Nederlandse ASN sprak van 325 doden (vanaf 14 zitplaatsen). Daarmee was 2016 het op een na veiligste jaar voor vliegtuigreizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content