Dit zijn de mooiste foto’s van het noorderlicht van het jaar

. © Marc Adamus

Het noorderlicht behoort tot de mooiste natuurfenomenen op aarde, maar het valt niet mee om het goed op foto’s vast te leggen. Deze fotografen slaagden daar uitstekend in en winnen de ‘Northern Lights Photographer of the Year‘ wedstrijd.

Het is niet eenvoudig om het dansende kleurrijke noorder- of zuiderlicht goed te fotograferen. In de eerste plaats moet je op het juiste moment op de juiste plaats zijn, het juiste fotomateriaal hebben, de beste compositie kiezen….

Lees ook: Zo maak je de mooiste foto’s van het noorderlicht

De reis- en fotografieblog Capture the Atlas reikt ieder jaar prijzen uit aan fotografen die erin slagen het mooie natuurverschijnsel op beeld vast te leggen. De winnende foto’s werden dit jaar gemaakt in landen als IJsland, Rusland, Noorwegen, Canada, Nieuw-Zeeland en Canada. Nog meer finalisten kan je bekijken op Capture the Atlas.

Het noorderlicht (aurora borealis) is op het noordelijk halfrond te zien tussen september en april en van maart tot september word je op het zuidelijk halfrond getrakteerd op het zuiderlicht (aurora australis). De beste tijd zijn de twee equinoxen: de momenten waarop de zon loodrecht op de Evenaar staat, rond 20 maart en rond 20 september. Je moet ook op een donkere plaats zijn waar weinig lichtvervuiling het beeld verstoort en het weer moet meewerken. De meeste kans op een onbewolkte lucht heb je in Yukon en Northwestern Territories in Canada en in Lapland. In IJsland en Noorwegen is het weer minder voorspelbaar.

Volgens Capture the Atlas zijn dit de tien beste plaatsen om te genieten van het noorder- of zuiderlicht:

1. Het zuiden van IJsland

2. Whitehorse in Yukon, Canada

3. Tromso in Noorwegen

4. Fairbanks in Alaska

5. Rovaniemi in Finland

6. Kiruna in Zweden

7. Murmansk in Rusland

8. Ilulissat in Groenland

9. Dunedin in Schotland

10. Tasmanië in Australië

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content