Dit zijn de gelukkigste landen in de wereld

Scenic view from swamp with wooden path at autumn morning in Torronsuo National park, Finland © Getty Images/iStockphoto

Finland is volgens het nieuwste World Happiness Report van de Verenigde Naties het gelukkigste land ter wereld. Het World Happiness Report rangschikt 159 landen in de wereld naar de mate van geluk. Er wordt daarbij gekeken naar factoren als de levensverwachting, de hoogte van het inkomen, de verdeling van de welvaart, de mate van corruptie, keuzevrijheid en sociale cohesie.

Opvallend is dat vier van de landen in de top tien in Scandinavie liggen. Ook Nederland doet het, met een vijfde plaats, goed. het stijgt een plaats ten opzichte van vorig jaar en staat nu boven Zwitserland. België gaat er juist iets op achterop en daalt van de zestiende naar de achttiende plaats.

Het rapport voor 2019 richt de aandacht vooral op ‘geluk en de gemeenschap’. Daarbij worden gekeken naar onderwerpen als sociale media en technologie, sociale normen, conflicten en regeringsbeleid. ‘Hoe gemeenschappen met elkaar omgaan – op school, op het werk, in de buurt of op sociale media – heeft ingrijpende gevolgen voor het geluk in de wereld’, zegt John Helliwell, professor aan de universiteit van British Colombia in Canada en een van de medewerkers aan het rapport.

Helemaal onderaan de lijst van gelukkigste landen bungelt Zuid-Soedan. Ook in Centraal-Afrikaanse-Republiek, Afghanistan, Tanzania, Rwanda, Jemen, Malawi, Syire, Botswana, Haiti en Zimbabwe is het leven allerminst gelukkig.

Lees ook:

World Happiness Report: Waarom Finland niet het gelukkigste land ter wereld is

Geluk heeft ook een keerzijde: lessen uit het Hoge Noorden

Partner Content