Dit zijn de 25 meest gastvrije steden

© iStockphoto

Toeristen zijn een belangrijke bron van inkomsten van grote steden. Maar de laatste jaren krijgen steden als Amsterdam, Praag en Barcelona zoveel toeristen over de vloer dat de inwoners ze niet graag meer zien komen. Daarom startte reisbureau Travelbird een uitgebreid onderzoek naar de gastvrijheid van de vijfhonderd top toeristische bestemmingen in de wereld, uitgekozen op basis van cijfers van de UNWTO).

Travelbird ging daarbij na welke factoren bepalen of een toerist zich welkom voelt. Je kan hierbij denken aan de plaats waar toeristen aankomen (een vliegveld, treinstation), de bereidheid van de inwoners om toeristen te ontvangen, de mate waarin ze de Engelse taal beheersen. Ook vroeg Travelbird vijftienduizend reisjournalisten naar hun persoonlijke ervaringen. Zo kon een lijst van honderd steden samengesteld worden. Die honderd steden moesten vervolgens gerangschikt worden naar gastvrijheid.

Lees ook: Deze plaatsen willen minder toeristen

Om dat te bepalen moest gekeken worden hoe het zit met de toeristische capaciteit van die steden. Wanneer een stad te veel toeristen ontvangt en daardoor over de toeristische capaciteit heengaat, ontstaan er immers problemen: lange rijen, prijsstijgingen en negatieve gevoelens bij de inwoners. Travelbird berekende de toeristische capaciteit door een aantal factoren te vergelijken: het aantal inwoners in verhouding tot het aantal toeristen tijdens het hoogseizoen, het aantal gelicenseerde hotelbedden samen met het aantal bedden dat via andere netwerken zoals Airbnb per vierkante kilometer wordt verhuurd.

Daarnaast hield Travelbird een representatieve peiling onder lokale inwoners waarbij geinformeerd werd naar de negatieve of positieve invloed van het toerisme op hun dagelijks leven. Op basis van al die informatie kon Travelbird de honderd steden rangschikken naar gastvrijheid. Overigens zijn alle honderd steden op de lijst gastvrij. Dat geldt ook voor de steden onderaan de lijst. Het volledige overzicht van de honderd steden kan je vinden op de website van Travelbird.

Partner Content