
Dit zijn de 20 plaatsen die je volgens National Geographic in 2016 moet zien
De Capability Brown’s Gardens in Groot-Brittannie, Hawaii Volcanoes National Park, Glasgow in Schotland en de Filippijnen: enkele van de bestemmingen die je volgens National Geographic in 2016 zou moeten bezoeken.
Een tropisch Brits paradijs, maar wel een met een eigen excentriek karakter: jaarlijks wordt er een wedstrijd gehouden voor zelfgemaakte boten die het snelst zinken, politiemannen dragen er korte broeken met kniekousen en de oorspronkelijke inwoners houden er powwows.
Bhutan is het enige resterende koninkrijk in de Himalaya. Dat maakt het land al speciaal, maar voor het oostelijke deel geldt dat in het bijzonder omdat vrijwel geen enkele toerist zover geraakt.
Capability Brown is de bijnaam van Lancelot Brown, een landschapsarchitectuur uit de 18e eeuw die een groot stempel drukte op het Britse platteland doordat hij de prachtige parken en tuinen rondom kastelen en landhuizen ontwierp. Enkele voorbeelden: Chatsworth House, Burghley House, Stowe Estate en Highclere Castle (het huis van de Crawley’s in Downton Abbey).
De beroemde wijngaarden in Bourgondie staan sinds dit jaar op de Unesco lijst van werelderfgoederen. Maar er is nog meer: mooie middeleeuwse stadjes en de witte kalkstenen rotsen.
De ongeveer 3000 kilometer lange Donau loopt van het Zwarte Woud in Duitsland naar de Zwarte en doorkruist onderweg tien landen. Het is een soort middeleeuwse Route 66 waarbij je langs steden als Boedapest, Wenen en Regensburg komt, langs gotische kerken en kastelen en door schitterende natuurgebieden.
7.107 eilanden waarvan er maar zo’n 2000 bewoond zijn, een cultuur met katholieke, tribale en Amerikaanse pop-culture elementen, schitterende stranden, rijstvelden, oude steden in Spaanse stijl, prachtige koralen en tropische vissen en een uiterst gastvrije bevolking.
Vroeger een rijke handels- en scheepsbouwstad, maar de laatste eeuw prooi aan verloedering. Nu is Glasgow helemaal terug: de oude industriegebouwen werden artistiek opgeknapt en de stad profileert zich als cultureel centrum waarin muziek de hoofdrol speelt.
“We know we can’t control nature; we can only be close to it,” zeg Jane Petersen, inwoner van Groenland. En op weinig plaatsen kom je met al je zintuigen zo dichtbij de natuur als in Groenland.
In dit park liggen twee van de actiefste vulkanen ter wereld. Je kan er een voortdurende stroom van lava zien vloeien over oude zwarte lavavalden.
Bijna nergens ter wereld kan je zo goed skien als op dit eiland: perfecte poedersneeuw die in de winter dagelijks valt en ’s avonds ontspannen in de natuurlijke warme bronnen (onsen) waar ook de plaatselijke aapjes graag vertoeven.
In het noordoosten van Polen liggen zo’n 2000 meren die vaak met elkaar in verbinding staan via riviertjes. Hier kan je terug in de tijd en genieten van de eenvoudige manier van leven: je eigen vis vangen, zoeken naar eetbare paddestoelen, dwalen door de eindeloze bossen, een boottocht maken op een van de meren en Poolse liederen zingen rond het kampvuur.
New York is een stad die voortdurend in beweging is en dat geldt in het bijzonder voor de afgelopen jaren. Met het nieuwe One World Trade Center, het hoogste wooncomplex ter wereld aan 432 Park Avenue, nieuwe parken (High Line Park, parken aan het water in Lower Manhattan) en het nieuwe Whitney Museum heeft de stad er heel wat troeven bij.
Een gigantisch watergebied (‘Het Venetie van de dierenwereld’) en een van de laatste plaatsen ter wereld waar je de ‘Big Five’ dieren kan zien: olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn. Je kan er een romantische tocht in een mokoro (soort kano) maken.
Eindeloze zandstranden, golven om op te surfen, de grootste cashewboom ter wereld, 233 dagen zonneschijn per jaar en een groen binnenland waar de swingende forró muziek vandaan komt.
Deze twee buursteden kunnen bijna niet sterker van elkaar verschillen. Het kosmopolitische San Diego waar het leven – volgens de inwoners – het beste is: kilometers stand, een perfect klimaat, een van de mooiste dierentuinen ter wereld…. En Tijuana net over de Mexicaanse grens dat bekendstond om de drugshandel en criminaliteit. Maar de tijden zijn aan het veranderen: de drugshandel is nog niet volledig verdwenen, maar het gaat de goede kant op, er trekken meer toeristen naar de stad en het is er veiliger.
Een ware ‘Tuin van Eden’ met niet alleen maagdelijke stranden, maar ook allerlei inheemse dieren die goed beschermd worden in zes natuurparken.
Op dit eiland 2000 kilometer ten oosten van het zuidelijkste puntje van Argentinie leven honderdduizenden koningspinguins, zeehonden, zeeolifanten en albatrossen.
Twee afgelegen eilanden middenin de Chesapeake Bay met een lange gescheidenis en eigen cultuur en tradities. De beide eilanden werden al in 1608 in kaart gebracht door de Engelse kapitein John Smith. Het levensritme ligt er een stuk lager dan op het vasteland en er wordt nog een eigen dialect gesproken.
Uruguay lijkt een dwerg tussen de twee gigantische buurlanden Argentinie en Brazilie. Toch zijn er veel redenen om naar dit stabiele land te trekken: een bloeiende kunstscene, koloniale Spaanse en Portugese stadjes, natuurgebieden waar duizenden vogelsoorten voorkomen, heerlijke stranden en de hoofdstad Montevideo, de vreedzaamste hoofdstad in Zuid-Amerika.
Deze stad in het midden van Canada werd lang gezien als niet meer dan een halteplaats langs de spoorlijn, maar Winnipeg is een levendige, multiculturele stad met veel restaurants, kunstgalerieen, winkeltjes en het vorig jaar geopende Canadian Museum for Human Rights.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier