Dit zijn de 20 mooiste dorpjes in Italië

Dit zijn de 20 mooiste dorpjes in Italië
© Roberto Beltrano, Wikicommons

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook.

Arquà Petrarca in Veneto © Patrice78500

Dit dorpje in de heuvels van Veneto draagt de naam van de beroemde dichter Petrarca die er het laatste jaar van zijn leven doorbracht. Je kan het huis waar hij woonde bezoeken en rondstruinen door de mooie, middeleeuwse straatjes.

Arquà Petrarca in Veneto © Patrice78500

Canale di Tenno in Trentino Alto Adige © DavideDossi, Wikicommons

Dit middeleeuwse dorpje in de buurt van het Gardameer met smalle straatjes, verrassende bogen, tegen elkaar aangebouwde huizen en verborgen pleintjes werd na de Tweede Wereldoorlog verlaten. Maar in de jaren zestig ontdekten kunstenaars het dorpje. Tegenwoordig is het een ontmoetingsplaats voor artiesten uit heel Europa.

Canale di Tenno in Trentino Alto Adige © DavideDossi, Wikicommons

Castel Gandolfo in Lazio © iStockphoto

Dit stadje op 25 kilometer ten zuidoosten van Rome ligt op een schitterende plaats in de heuvels boven het Albano meer. Het is vooral bekend als zomerresidentie van de paus. Maar de paus is de niet de enige die er een zomerverblijf heeft. Op de oevers van het meer liggen overal mooie, 17e-eeuwse villa's.

Castel Gandolfo in Lazio © iStockphoto

Castelmezzano in Basilicata © iStockphoto

De huizen in dit gehucht liggen tegen de rotsen aangeplakt en lijken er bijna een geheel mee te vormen. Om er te komen moet je door een kloof en een tunnel rijden.

Castelmezzano in Basilicata © iStockphoto

Castiglione di Sicilia in Sicilië © iStockphoto

Dit stadje met een charmant, middeleeuws centrum ligt op een schitterende plek: op een heuvel met zicht op de Alcantara vallei en de nabijgelegen vulkaan Etna.

Castiglione di Sicilia in Sicilië © iStockphoto

Conca dei Marini in Campania © L. Moss, Wikicommons

De mooiste zonsondergangen aan de hele Amalfi kust kan je waarnemen in dit kleine, tegen de rotsen aangebouwde vissersdorpje.

Fiumefreddo in Calabrië © Salvatore Migliari, Wikicommons

Dit op een heuvel met zicht op zee gelegen dorpje behoort tot de best bewaarde middeleeuwse plaatsjes in Calabrië. De stadsmuren zijn nog intact en datzelfde geldt voor de meeste gebouwen. De lokale lekkernijen zijn er heerlijk, net als de wijn.

Fiumefreddo in Calabria © Roberto Beltrano, Wikicommons

Gressan in Valle d'Aosta © Patafix, Wikicommons

Gressan ligt op een heuvel omringd door boomgaarden. In het dorpje zie je verschillende mooie, historische gebouwen zoals het Romaanse kerkje Sainte-Marie-Madeleine de Villa.

Gressan in Valle d'Aosta © Patafix, Wikicommons

La Maddalena in Sardinië © iStockphoto

Alleen al de roemruchte geschiedenis maken La Maddalena een bijzondere plaats. De inwoners van Sardinië vochten er tegen het het Franse leger onder leiding van Napoleon om hun onafhankelijkheid te behouden en de fascistische dictator Mussoline zat er gevangen. Daar komt nog bij dat het fijn aan het water ligt en mooie stranden heeft.

La Maddalena in Sardinië © Mussklprozz, Wikicommons

Montecassiano in Le Marche © iStockphoto

Montecassiano is rijk aan historische monumenten waaronder een imposante kathedraal en kasteel. Je krijgt in Montecassiano een goede indruk van de rijke geschiedenis van Italie door de eeuwen heen.

Montecassiano in Le Marche © iStockphoto

Montegridolfo in Emilia-Romagna © Buimichele, Wikicommons

De rode daken van de historische huizen in Montegridolfo vormen een mooi contrast met de groene omgeving. Montegridolfo is het punt van heel wat conflicten geweest: in de Middeleeuwen streden de twee families Montefeltro en Malatesta om het versterkte dorp en tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het op de laatste verdedigingslinie van de Duitsers die steeds verder terug gedrongen werden door de Geallieerden. In Montegridolfo is een heel museum gewijd aan deze laatste periode.

Montegridolfo in Emilia-Romagna © Baroxse, Wikicommons

Orta San Giulio in Piedmont © iStockphoto

Orta San Giulio ligt op een eilandje in het Orta meer, een nog niet zo bekend, maar prachtig gelegen meer. Het stadje zelf is een wirwar van straatjes met kinderkopjes en pleinen die doen denken aan die in Venetie.

Orta San Giulio in Piedmont © iStockphoto

Otranto in Puglia © iStockphoto

Otranto is een klein, historisch kuststadje met witte huizen die afsteken tegen het felblauwe water van de Adriatische Zee.

Otranto in Puglia © iStockphoto

Panicale in Umbrië © Ziegler175, Wikicommons

Panicale ligt aan het Trasimeno meer en de muren die het stadje in het verleden moesten beschermen tegen invallers van steden als Rome en Firenze staan nog altijd overeind.

Panicale in Umbrië © Ziegler175, Wikicommons

Rocca San Giovanni in Abruzzo © iStockphoto

De belangrijkste bezienswaardigheid in dit stadje is de San Giovanni in Venere, maar ook het historische centrum, de Normandische muren en het prachtige uitzicht over de Adriatische Zee maken dit stadje aantrekkelijk.

Rocca San Giovanni in Abruzzo © iStockphoto

Suvereto in Toscane © iStockphoto

Zoals zoveel Toscaanse stadjes is ook Suvereto rijk aan historische gebouwen. Suvereto ligt bovendien mooi op een heuvel. Op het hoogste punt in Suvereto ligt het mooi gerestaureerde kasteel La Rocca Aldobrandeschi.

Suvereto in Toscane © iStockphoto

Tellaro in Ligurië © iStockphoto

De vijf stadjes van Cinque Terre zijn prachtig, maar dat geldt evenzeer voor Tellaro. Alleen trekt dit vissersdorpje een pak minder toeristen.

Tellaro in Ligurië © iStockphoto

Vastogirardi in Molise © Pietro, Wikicommons

Vastogirardi is een typisch agrarisch dorpje in het zuiden van Italie waar alsmaar meer inwoners wegtrekken. Maar dat wil niet zeggen dat het dorpje zijn charmes verloren heeft.

Venzone in Friuli Venezia Giulia © Vid Pogacnik, Wikicommons

Venzone mag dit jaar deze lijst van de mooiste dorpjes in Italie aanvoeren. Het heeft een bijzonder verhaal, want het dorpje werd in 1976 bijna volledig verwoest door een aardbeving. Maar de inwoners bouwden hun woonplaats zelf weer helemaal in de oorspronkelijke staat op. Wanneer je het niet zo weten, zou je amper zien dat er ooit een aardbeving is geweest.

Venzone in Friuli Venezia Giulia © Joadl, Wikicommons

Zavattarello in Lombardije © Yoruno, Wikicommons

Zavattarello ligt middenin een groen natuurgebied. Hoog boven het dorpje verrijst het kasteel Zavattarello waarvan je bijna alle kamers kan bezoeken.

Zavattarello in Lombardije © Terensky, Wikicommons