Dit kunstwerk is niet wat het lijkt te zijn

Anders dan je in eerste instantie denkt is dit geen muur van glas en hout, maar een zeventig jaar oude schuur waar de Amerikaanse artiest Philip K. Smith III dit bijzondere kunstwerk Lucid Stead van maakte.

Smith was al negen jaar eigenaar van een stuk land in de Joshua Tree woestijn, maar besloot pas onlangs iets te doen met de oude houten schuur. Zijn bedoeling was de stilte en het ritme van de verandering in de woestijn te tonen.

Schaduw en licht

Doordat het zonlicht telkens anders op de schuur schijnt verandert de Lucid Stead in de loop van dag ook voortdurend. Het hele kunstwerk draait rond schaduw en licht: zonlicht, gereflecteerd licht, maar ook geprojecteerd licht.

Smith zoekt in zijn kunstwerken altijd naar contrasten. Zo ook met deze Lucid Stead: de rechte spiegels waarin het woestijnlandschap wordt weerspiegeld, vormt een mooi contrast met het oude, droge hout vol splinters en kromme spijkers.

Meer van het werk van Philip K. Smith III is te zien in Palm Desert in Californië waar onlangs de tentoonstelling Lightworks opende. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content